Ethereum (ETH)'un Karanlık Yüzü!

Dark Side Of The Ethereum

Son altı yıldır, Ethereum akıllı sözleşme ortamına hükmetti ve büyük geliştirici Topluluğu ve ilk hareket avantajı nedeniyle merkezi olmayan uygulamaları (dApps) başlatmak için tartışmasız tek uygulanabilir platform oldu.

Ancak geçen yıl, Ethereum'un sınırlamaları ortaya çıkmaya başladı ve bir zamanlar ateşli geliştirici topluluğu arasında bir tür göçle sonuçlandı. Burada, geliştiricilerin Ethereum'dan alternatif platformlara geçişinin ana nedenlerinden üçüne bir göz atacağız.

Ücretler Büyük Bir Engel

Son zamanlarda Ethereum'u birkaç kereden fazla kullandıysanız, son birkaç ay içinde gas fiyatlarındaki muazzam yükselişe bizzat şahit olmuşsunuzdur.

Platformdaki merkezi olmayan finans (DeFi) ve stabilcoin kullanımı geçen yıl keskin bir şekilde arttığından, Ethereum'un ortalama işlem ücreti de arttı. Son zamanlarda 25 dolardan fazla bir seviyeye ulaştı.

Anlaşılır bir şekilde, geliştiriciler genellikle geniş bir kitleye erişilebilen platformlar ve uygulamalar oluşturmaya çalışıyorlar, her işlemde 25 dolardan fazla ücret alabilenlerle değil.

Birçoğunu güçlendirmek için tasarlanmış bir teknoloji olarak, bu yüksek işlem ücretleri dApps ile etkileşim kurmak isteyen kullanıcılar için giriş için önemli bir engel oluşturuyor.

Bu sorunu aşmak için, geliştiriciler artık çok daha düşük ücretlerle daha gelişmiş platformlara geçiyorlar. Belki de bunlardan en çok dikkat ettikleri, hızlı işlemler yapabilirken ücretleri en aza indirgemek için hibrit bir konsensüs sistemi kullanan bir platform olan Metaverse'i son günlerde tercih ediyorlar.

Metaverse'in Ethereum sanal makinesi (EVM) ile uyumluluğu, solidity geliştiricilerinin hiper uzay ana ağının piyasaya sürülmesi için hazırlanırken göçün artmasının bir başka önemli nedenidir.

Birlikte Çalışabilirlik Önemli Bir Etken

Şu anda, birlikte çalışabilirlik kripto para alanında önemli bir kelime. Daha fazla proje çapraz zincir uygulamaları üretmenin avantajlarını gerçekleştirmeye başladıkça Blockchain projeleri arasında köprüler geliştirmek büyük bir önem kazandı. Blockchain projeleri arasında sorunsuz bir deneyim sağlamaya ve yeni bir birlikte çalışabilir uygulama dalgasına güç vermeye yardımcı oluyorlar.

Ethereum bu alanda bir miktar iyileşme görmesine rağmen, çok sayıda token, protokolünün, Layer 2 exchange platformlarının ve köprülerin geliştirilmesiyle, diğer blok zincirleriyle sadece sınırlı birlikte çalışabilirlik sunuyor.

Ancak, varlıkları bir blok zincirinden diğerine taşımayı vaat eden ve yeni, giderek daha güçlü merkezi olmayan uygulamalar ve kullanım durumları sağlayan gerçek birlikte çalışabilirlik ile geliştiriciler, özünde birlikte çalışabilirlik ile oluşturulmuş platformları benimseyerek meseleleri kendi ellerine almaya başladılar.

Son haftalarda, substratla çalışan Polkadot blockchain, bu geliştiriciler için önemli bir odak noktası olarak ortaya çıktı. Yeni röle zinciri ve köprü teknolojisi, blok zincirlerinde tekdüzeliği zorlamadan çapraz zincir uygulamaları oluşturmayı kolaylaştırıyor.

Benzer şekilde, Metaverse ve Binance Smart Chain gibi platformlar, gelişmiş birlikte çalışabilirlik yetenekleri nedeniyle birlikte çalışabilir uygulamalar oluşturmak isteyen geliştiricilerin akınına uğradı.

Verimliliği Arttırmak

Bitcoin'in piyasaya sürülmesinden birkaç yıl sonra, bir konu acı verici bir şekilde belirginleşti: kitlesel olarak güvenli olsa da, Bitcoin (BTC)'nin konsensüs mekanizması da enerji kullanımı söz konusu olduğunda inanılmaz derecede savurgandı.

Bu, Bitcoin madenciliği ağının düşük olduğu ilk günlerde büyük bir sorun olmasa da, enerji kullanımı (ve dolayısıyla çevre üzerindeki etkisi) artık küçük bir ülkenin gücüne rakip olduğu için son yıllarda giderek daha sorunlu hale geldi.

Ethereum da çok farklı değil. Şu anda faaliyet gösteren en proof-of-work (PoW) madencilik ağlarından biri olan Ethereum, ağının güvenliğini sağlamak için inanılmaz miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Ethereum 2.0, karışık bir proof-of-stake ve proof-of-work konsensüs sistemine geçişi ile bunu çözmeye çalışıyor olsa da, hala hazır değil.

Ancak geliştiriciler genellikle zamana sahip değiller. Bu nedenle, daha verimli alternatifler aramaya başladılar.

Genel olarak, geliştiriciler çok daha az enerji tüketen, ancak benzer güvenlik seviyelerine ulaşan bir doğrulayıcı ağı kullanarak fikir birliğine varabilen çok sayıda kanıt blok zincirinden birine göç ediyorlar.

Parity Technologies'in substrat teknolojisi üzerine inşa edilen platformlar, çalışma kanıtı güvenliğini hibrit bir konsensüs mekanizmasında proof-of-stake verimliliği ile birleştirme olasılığı nedeniyle şu anda bu ilginin çoğunu toplamaktadır.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version