Ethereum 2.0 Nedir? ETH 2.0 Güncellemesi Ne Zaman?

icrypex


Kriptosozluktv.com okuyucularına Icrypex blog'dan seçtiğimiz yazıları paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazıda ise "Ethereum 2.0 nedir", "Ethereum 2.0 güncellemesi ne zaman" gibi soruları cevaplayacak. Keyifli okumalar 😊
Yazının kaynağı: Icrypex

Ethereum 2.0 (Eth 2.0) Nedir?

Yazımızda en çok merak edilen Ethereum Güncellemesi Ne Zaman? ve en temel sorulardan Ethereum 2.0 nedir? kavramlarına detaylı olarak değindik.

Ethereum 2.0, hız,ölçeklendirme ve güvenlik konularında blockchain ağının performasını arttırmayı hedefleyen güncelleme işlemi olarak tanımlamaktadır. Öngörülere göre Ethereum 2.0’la birlikte ağın hızı ve ölçeklenebilirliği daha üst seviyeye taşınacak. 2018'de Ethereum Geliştiriciler Konferansı'nda Ethereum'un kurucularından Vitalik Buterin, Ethereum 2.0 ile ilgili sunum yapmıştır ve bu güncelleme kripto para dünyasının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Ethereum blokzincirinin geliştirilmiş versiyonu olan Ethereum 2.0, yeni özellikleriyle ethereum sisteminde büyük değişiklikler meydana getirecektir.

İlginizi çekebilir: Ethereum Hakkında Genel Bilgiler

Geliştirilen bu güncellemelerden en önemlisi, Proof of Work (İş İspatı) algoritmasıyla çalışan ana ağın Proof of Stake (Hisse İspatı) algoritmasına geçmesi olacaktır.

Ethereum 2.0 Staking Nedir?

Ethereum 2.0 staking nedir? Ağa katılmak ve karşılığında bir ödül almak için belirli bir miktarda Eter (ETH) bulundurmakdır. Bahis işlemi, ödüller karşılığında bir blok zincirinin çalışmasına katılmak için belirli bir kripto para biriminin bir cüzdanda kilitlenmesini içerir.



Ethereum 2.0 Ne Zaman Çıkacak?

Ethereum 2.0, aşama 0 2020'de başlayacaktır. Aşama 1, 2021'de öngörülmektedir. Aşama 2 ve diğer aşamalar, 2021 veya sonrasında yapılması beklenmektedir.

Proof of Work (PoW) Nedir?
Madencilerin blok oluşturmak için işlem gücü harcadıklarını ispatladıkları yöntem olan Proof of Work algoritması, çift harcamayı engelleyen bir mekanizmadır. Diğer bir tanımla bir bilgisayarın, tanımlanan bir iş için çaba sarf ettiğini kanıtladığı usule Proof of Work denir. Proof of Work kelimesinin Türkçe anlamı iş kanıtıdır.

Bitcoin ağında çalıştırılan PoW algoritması, madencilerin blok oluşturmak için işlem gücü için efor sarfettiğini kanıtladıkları yoldur. Aşırı miktarda işlem gücü gerektiren vazifeyi başarıyla yerine getiren ilk madenci, bloku oluşturmaya ve konsensüs yapısında belirtilen ödülü ele geçirmeye hak kazanır.

Malum 11 Mayıs 2020'de gerçekleşen üçüncü "halving (blok ödülü yarılanması)" işleminin hemen peşinden Bitcoin ağında madencilere ödenen blok ödülü 6,25 BTC'ye kadar indi.

İlginizi çekebilir: Proof Of Work (PoW) Nasıl Çalışır?

Proof of Stake (PoS) Nedir?

Blockchain ağında, belirlenmiş miktarda hisse veya token sahibi katılımcının blok doğrulama hakkını elde ettiği algoritmalara Proof of Stake denir. Türkçe tabiriyle Proof of Stake kelimesinin diğer adı Hisse İspatıdır. En fazla token sahibi olan ya da ağın erken döneminde token alanlar, yetki sahibi olmaktadır.

Algoritma kaidelerinde nasıl bir koşul konulmuşsa o uygulanır, fakat çoğunlukla cüzdanında en fazla token olan katılımcılar, blok doğrulama yetkisi elde ederler. Bir başka söylemle, işleme alınan bloku zincire ilave etmek isteyen katılımcının, kesinlikle token sahibi olması gerekir.


Staking (Stake Etmek) Nedir?

Proof of Stake algoritmasında karşımıza çıkan bir başka kavram olan “staking “ ağ katılımcılarının, sahip olduğu kripto parayı sisteme kilitlemesi ile gelir elde ettiği model olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak stake etmek olarak kullanılır. Proof of Stake algoritması ile çalışan Ethereum 2.0 ağına katılmak ve blok ödülü elde etmek için Ether kilitleme işlemine "Ethereum 2.0 staking" adı verilmektedir.

Stake (Staking) Havuzu Nedir?

Birçok kullanıcının bir araya gelmesiyle tek bir doğrulayıcı niteliği kazandıran mekanizmalar, staking havuzu kavramını oluşturmaktadır. Stake havuzları genel olarak bilindik ünlü kripto para firmaları tarafın yönetilmektedir. Stake havuzlarının en önemli özelliği, kullanıcıların doğrulayıcı olarak seçilme ve ödül kazanma olasılığını artırmasıdır. Diğer taraftan, havuzlarda ödüller tüm katılımcılara dağıtıldığı için çoğunlukla daha az kazanç elde ederler.

Icrypex web sitesi:
Icrypex Telegram:
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version