Bu Kripto Paralarla İlgilenenlerin Bilmesi Gerekenler: Shiba Inu VS Dogecoin

ICRYPEX
Son dönemlerde Meme coin'lere olan ilgi gittikçe artıyor, bugün ise kripto para borsası ICRYPEX tarafından hazırlanmış Doge coin ve Shiba coin'e genel hatlarıyla inceleyen blog yazısını Kripto Sözlük'te sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar 😊

Meme coinlere gösterilen ilgiyle birlikte yükselişine devam eden ve kendinden söz ettiren iki tane popüler meme coinden bahsedeceğiz. Blog köşemizde Meme coinler hakkında bilgi vermiştik. Kısaca özet geçecek olursak meme coinler; merkeziyetsiz finans alanında gösterilen ilginin akabinde, Ethereum blockchain üzerinde geliştirilen değiştirilemez bir tokendir. 2020 Ağustos ayında kullanılmaya başlanan Meme coin , DeFi token ticaretinin yüksek derecede popülerleşmesi esnasında ani yükseliş ve düşüş süreçlerine şaka yollu verilen bir tepki olarak hayata geçti.

Meme coin'ler arasında en popüler olan Shiba ve Doge coinin rekabet içerisinde olduğu bir kripto para dünyasındayız. Peki Shiba Coin ile Doge coin arasında benzer özellikler ve farklılıklar nelerdir? Bu sorunun cevabını öğrenmek için temel düzeyde Shiba Coin özelliklerinden ve Doge coin özelliklerinden bahsedelim.


Shiba Coin’e Genel Bakış

Shiba, Ethereum ağını kullanan bir coindir. Sonuç olarak, merkezi olmayan finansal ürünler oluşturmak için akıllı sözleşmeleri kullanabilen bir Erc-20 tokenidir. Toplam arzı 1 katrilyon Shiba ile sınırlandırılmıştır. Shib coin kurucuları ve geliştiricileri stoklarında Shib coin bulundurmamaktadır.

Ağustos 2020'de kripto dünyasına katıldı. Shiba , Doge'a rakip olma potansiyeline sahip bir meme parası olarak tanıldı. Bu dijital para birimi, Ryoshi adlı anonim bir kişi tarafından oluşturuldu ve adını Japonya'da bulunan Shiba Inu köpek ırkından aldı. İlk fiyatı olan 0.000000001'den Shiba, 10 Mayıs 2021'de tüm zamanların en yüksek değeri olan 0.000050 dolara ulaştı. Tabi ki bu hızlı büyümedin dış faktörler üzerinden etkisi büyük olabilir.Elon Musk, Shiba yavrusu almakla ilgili bir tweet attı ve kısa bir süre içinde Shiba fiyatları %300'ün üzerinde arttı. Bu büyüme, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin'in Relief Fund'a 50 trilyon Shiba Inu madeni para bağışlaması nedeniyle kısa sürdü. Tabiki Shiba fiyatları düşüşe geçti.

Dogecoin'e Genel Bakış

Teknolojik açısından Dogecoin, en iyi kripto para olan Bitcoin ile çok benzerliği bulunmaktadır. Örneğin, Dogecoin oluşturmak için kullanılan kod, Bitcoin'in oluşturmak için kullanılan kodundan kopyalandı. Sonuç olarak, her iki dijital varlık da aynı teknolojiyi paylaşır. Bitcoin ve Dogecoin arasındaki önemli bir fark, toplam arzıdır. Bitcoin için maksimum arz 21 milyon Bitcoin iken, Dogecoin'in maksimum arzı yoktur.

Dogecoin, Jackson Palmer ve Billy Markus'un Aralık 2013'te piyasaya sürdüğü açık kaynaklı bir dijital para birimidir. Başlangıçta şaka ürünü olarak piyasaya sürüldü. Dogecoin, Elon Musk'ın 2019'da Dogecoin projesiyle ilgilenmesinin ardından daha da büyüme kaydetti. Ve 8 Mayıs 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,74 $'a ulaştı. Zirve yükselişten sonra en düşük seviyeleri işe 0.15$ civarlarındadır.

Doge coin ve shiba coin temel farklılıkları olarak Bu iki kripto ortak bir kökene sahiptir. İki coininde çıkış noktası şaka olması benzer yönlerine örnek verilebilir. Fakat Doge coin Shiba coin’e göre daha önce ortaya çıkmıştır. Doge coin Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından 2013 yılında oluşturuldu. Doge coin eşler arası işlemler özelliği ile Bitcoin’e benzemektedir.Shib coin ise daha modern bir sisteme sahiptir. Ayrıca Shib coin 2020 yılında piyasaya çıkmıştır. Shib coin ERC 20 tabanlı bir özelliğe sahip olan kripto para birimi olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Shib coin merkezi olmayan topluluk oluşturma deneyi olarak anılmaktadır.

Doge coin toplam arzı bulunmamaktadır. Böylelikle dolaşımdaki Doge sayısı sınırlı değildir. Fakat Shib coin ise 1 kattrilyon toplam arzı vardır.

Shib coin kurucuları ve geliştiricileri stoklarında Shib coin bulundurmamaktadır. Bu nedenle fiyatın dış etkenlerden merkeziyetli olarak etkilenmesi mümkün değildir.
Shiba Inu'yu Dogecoin'den ayıran bir diğer yönü, ekibinin inşa ettiği ekosistemdir. ShibaSwap merkezi olmayan bir borsa ve merkezi olmayan bir SHIB geliştiriciler, hayranlar ve madeni para sahipleri ordusunu içerecek bir Shiba Inu Ekosistemi olacak.

Doge coin ve Shiba coin ortak kökenli olan benzer coin'ler gibi algılanabilir fakat makalemizde de görüldüğü üzere hem teknolojik özellikleri, kuruluş amaçları, kullanım şekilleri hatta kuruluş tarihleri açısından bile birbirinden çok farklı coin'lerdir.

ICRYPEX web:

ICRYPEX Twitter:

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version