Çin'in Dijital Yuan'ı Akıllı Sözleşmeleri Destekleyecek

çin dijital yuan akıllı sözleşme

Çin merkez bankasının dijital yuan pilotu yavaş yavaş hız kazanıyor. Bugün yayınlanan bir ilerleme raporuna göre, Çin Halk Bankası'nın merkez bankası dijital para birimi (CBDC) (fiat para biriminin dijital versiyonu) şu anda 20 milyondan fazla cüzdana sahip ve 35,5 milyar RMB (5,4 milyar $) değerinde işlem gerçekleştirdi.

Yeni para birimi dünyanın en büyük CBDC projesi. Fiat para ülkede hala değerli, 1.4 milyarlık güçlü ülkede pek çok kişi için hala yararlı olduğundan, normal parayı tamamlayacak, ancak yerini almayacak.

Ancak programlanabilir paranın kendi avantajları vardır ve banka, yeni para biriminin “akıllı sözleşme programlanabilirliği” ile geldiğini bir kez daha teyit etti. PBoC, Dijital Yuan'ının “parasal işlevine zarar vermeyen akıllı sözleşmeler” ile programlanabileceğini ve “güvenlik ve uyum öncülüne” dayandığını söyledi. Banka, akıllı bir temasla çalışan Dijital Yuan'ın otomatik ödemelere izin verebileceğini söyledi.

Akıllı sözleşmeler, birkaç yıldır para biriminin tasarımının bir parçası haline geldi. Diğerlerinin yanı sıra düşük maliyet ve anonimlik ile birlikte bankanın raporunda bahsettiği yedi tasarım özelliğinden biridir. Banka, anonimliğin kolluk kuvvetleri tarafından "yönetileceğini" açıkladı.

Raporda, "e-CNY [dijital yuan] sistemi, geleneksel elektronik ödeme [sistemlerine] göre daha az işlem bilgisi toplar ve yasalar ve yönetmeliklerde aksi belirtilmedikçe üçüncü taraflara veya diğer devlet kurumlarına bilgi sağlamaz" dedi.

Banka, anonimliği korumak, keyfi bilgi taleplerini engellemek ve güvenlik ve gizlilik protokollerini uygulamak için bir “güvenlik duvarı” kuracağı ifade ediliyor.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version