Hazine ve Maliye Bakanlığı Borsalardan Bilgi İstedi İddiası! Kripto Paralara Vergi mi Geliyor?


Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye içerisinde faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek borsadaki kullanıcıların varlık dökümü de dahil olmak üzere kullanıcı bilgilerinin talep edildiği iddia edildi. 

Ayrıca bugün WebTekno'nun haberine göre, Maliye bakanlığının borsalardan istediği bilgiler arasında kullanıcıların TC kimlik numarası, unvanı, kayıt olduğu tarih, cüzdanlarındaki kripto para birimlerinin TL cinsinden değerine kadar birçok bilgiler yer alıyor.

Webtekno'nun haberine göre, bakanlığın borsalardan talep ettiği veriler şu şekilde:

Kullanıcı ID (Kripto Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS'nin kendi kullanıcı hesabı
Kullanıcı kimlik türü:
​TCKN
VKN
Yabancı Kimlik No
Pasaport No
Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır.
Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir.
Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir.
Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri

Bakanlıktan açıklama gecikmedi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Twitter'dan açıklama gecikmedi. Atılan tweet'e göre, MASAK'ın mali ve finansal alanda birçok çalışma yürütüldüğü ve istenilen bilgilerin suç gelirlerini aklama, terörü finanse etme gibi durumlara karşı bilgi alışverişi olduğunun altı çizildi. 

1 Mart'ta Hazine ve Maliye Bakanlığı Twitter üzerinden, kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıların paylaşıldığı, gelişmelerin yakından takip edildiği ifade edilmişti

Bakanlıktan 1 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, "Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede Bakan Yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütülmektedir" açıklamalarında bulunulmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 Mart'ta resmi Twitter hesabından paylaştığı basın açıklamasından sonra, "Türkiye'de Bitcoin'e vergi mi geliyor" gibi soruları akıllara getirdi.

Kriptosozluktv.com'da daha önce belirttiğimiz gibi, hükümet başta Bitcoin olmak üzere kripto para alım satımına vergi getirmeye hazırlandığı, para ya da emtia değil, kripto varlık olarak tanımlanacağını tahmin eden sektör temsilcileri, stopajın uzun vadede taşıyanlardan değil, belirli bir vade içerisinde al-sat yapanlardan alınacağı ve stopajın ise al-sat'tan edinilen kârın %10'u seviyesinde olabileceği ifade ediliyor.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version