Bitcoin Zincir Analizi: Bitcoin'de Kurumsallar, Balinalar ve Madenciler Ne Yapıyor?


Kriptosozluktv.com - Geçtiğimiz yıl 11 Mart'ta tüm piyasalarla birlikte Bitcoin ve altcoin'lerde de ciddi bir düşüş yaşanmıştı. 3.800 dolara kadar düşüş yaşayan Bitcoin fiyatı sonrasında kademeli olarak yükseliş gerçekleştirdi. Tarihler 13 Mart 2021'i gösterdiğinde ise Bitcoin tam 1 yıl sonra psikolojik sınır olan 60.000 doları geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 61.800 doların üzerine çıktı. bu agresif yükselişinden sonra kademeli olarak düşen BTC, yazının yazıldığı sırada ise 59.311 dolar civarında hareket ediyor.

Balinalar Bitcoin Satıyor mu?

Bugünkü on-chain (zincir) analizimizde balinaların sert düşüş ihtimalini tetikleyebilecek bir satış riskinin olup olmadığını inceleyeceğiz.

Bitcoin balinalarının sayısı 2021'in başından bu yana 200'den fazla artış gösterirken önde gelen kripto para birimi BTC, 13 Mart'ta en yüksek seviyesini gördü.

Yazının yazıldığı sırada ise CryptoQuant verilerine göre, grafikte mavi renkli çizgiler Bitcoin fiyatını işaret ederken pembe renkli çizgiler ise balina hareketlerinin grafiği olduğunu söyleyebiliriz. Daha net anlatmak gerekirse pembe olan çizgiler, fiyatın olduğu bölgeye, grafikte işaretlediğimiz riskli bölgeye gelirse eğer "Balinalar" tarafından sert düşüş gelme ihtimalini bizlere sunuyor.

Son 15 gündür balinalar tarafından satışlar gelse de veriler bizlere hala güvenli bölgede olduğumuzu, balinalar tarafından anlık olarak sert düşüş riskinin az olduğunu görüyoruz.

Kurumsalların Bitcoin İştahı Ne Durumda?

2 Nisan tarihinde kurumsalların BTC iştahına baktığımızda ise yazının yazıldığı sırada kurumsallar Bitcoin satın alımı konusunda iştahlı olmadığını görüyoruz.
Yukarıdaki CryptoQuant verilerine göre, yeşil çizgi alım bölgesini gösterirken (0.10) kırmızı bölge ise (-0.10) kurumsalların satın alımların zayıf olduğunu, hatta satışların geldiğini gösteriyor. Öğleden önce 09:30 ve 11:30 saatlerinde CryptoQuant BTC: Coinbase Premium Index verilerine göre, 0.08 bölgesine kadar geldiğini ve kurumsalların alımlar yaptığını görüyoruz. Ancak yazının yazıldığı sırada mavi çizgiler yeşil bölgeden uzaklaşarak 0'ın biraz üzerinde, 0.02 bölgesine kadar düştüğünü görüyoruz. Bu noktada ise kurumsalların şu an Bitcoin alma isteği var, ancak epey az şeklinde yorumlanabilir.

Bitcoin Madencileri Saklamaya Devam Ediyor mu?

Bir başka kritik metrik olarak kabul edilen CryptoQuant'ın BITCOIN MPI verileri, madencilerin elinde bulundurdukları Bitcoin'leri satıp satmadığına dair verileri bizlere sunarken 2 Nisan'da grafiklerin 2 seviyesinin epey altında olduğunu ve yazının yazıldığı sırada ise 0.01 seviyesinde ve madencilerin elinde bulunan BTC'lerin satılmadığını görüyoruz.
Borsalarda Tutulan Bitcoin Miktarı 2 Yılın En Düşük Seviyesinde Olmaya Devam Ediyor!

02 Nisan'da borsalarda tutulan miktarı önceki günlere göre düşüş gösteriyor. Bitcoin'in borsalardan, soğuk cüzdanlara çekilmesi sonucu trader'ların pazarın gidişatı konusunda pozitif düşündüğünü gözlemleyebiliriz. Bitcoin'in yılın başında bu yana, hatta 13 Mart'ta 61.800 doların üzerine çıkan agresif yükselişine rağmen, bulunduğumuz günlerde borsalarda tutulan Bitcoin miktarları düşüş göstermeye devam ediyor. CryptoQuant verilerine göre, borsalarda tutulan Bitcoin miktarı son yılların en düşük seviyesinde. Grafiğe göre bügün bulunduğu seviyeyi en son 12 Ağustos 2018'de görmüş.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version