Bitcoin: Her Şey Fiyat Demek Değil

BTC

Kripto para boğa koşusu ortaya çıktığında, işlevsellik, erişilebilirlik, teknolojik gelişmeler, benimseme vb. kripto para özellikleri aslına oldukça önemlidir. Ancak, boğa koşusunda tüm gözler takip ettiğiniz kripto paranın fiyatındadır. Örneğin, 2017'deki meşhur boğa koşusu sırasında, fiyat herkesin dikkatini çeken şeydi. Bitcoin ve piyasadaki diğer kripto paralar da kendi zirvelerine tırmanırken, BTC grafiklerde neredeyse 20.000 dolara tırmanmıştı.

2017-18'de ralli spekülatif, uzun vadeli temel değeri olmayan bir "balon" endüstrisi olarak adlandırılıyordu. Şu anda başka bir ralli yaşıyoruz, kripto para endüstrisinin benimseme açısından nasıl uzun bir yol katettiğini vurgulayan başka faktörler olduğundan, bu sefer "balon" olarak adlandıran daha az insan olduğunu görüyoruz.

2017 - 2021: Aynı yön, farklı büyüme tarzı

Her iki boğa koşusu arasındaki temel farklardan biri, ICO'ların ve DeFi'ların yükselişidir.

2017 yılında 435 ICO listelendi, her proje ortala 12 milyon dolar topladı ve  toplamda ve projelerin toplam sermaye fonu neredeyse 5.5 milyar dolar seviyelerine geldi.

SEC, menkul kıymetler yasası ihlalleri için ilk uygulamasını 2019'da resmileştirdi, ancak o zamana kadar birçok yatırımcı sermayesini kaybetti ve kripto paranın imajı lekelendi. DeFi'ın yükselişi büyük ölçüde ICO çılgınlığıyla benzer şekildeydi, ancak fark, etkinliğinin gerçek olması ve kullanıcılara likidite biçiminde anında değer sağlayabilmesi oldu. Aksine, bazı ICO'lar hiçbir zaman bir teknik incelemeden kullanılabilir bir ürüne geçme girişiminde bulunmadı bile.

Aslında, yatırımcıların bilgi seviyesi de büyük ölçüde arttı ve yatırımcılar artık sektörü çok daha iyi anladılar, bu da bizi kripto paraların benimsenmesine götürüyor.

Bitcoin - DeFi - Stilcoin: Dağıtım artıyor mu?

Benimseme, 2017'de Bitcoin ve kripto paralarla ilişkili yabancı bir terimdi çünkü yalnızca liberaller, cyberpunklar ve birkaç teknoloji geliştiricisi dijital para birimlerini kullanıyordu. 2021'de ise kurumsallar ve büyük destekçilerin olmasından kaynaklı manzara oldukça farklı. Ancak, bu faktörler benimseme artışını teyit etmez, ancak 
Supply Equality Ratio - SER (Arz Eşitlik Oranı) bu bilgileri bize verebilir.
SER, küçük hesaplarda tutulan arzın (%0,00001'inden az bakiye) en büyük hesaplara (adresler tarafından toplam arzın %1'inin tutulduğu bakiye) bölünmesiyle hesaplanır. Daha yüksek SER, göreceli dağıtılmış arzdaki artışla doğru orantılıdır.
Coinmetrics'in verilerine göre, büyük varlıkların birçoğu da dahil olmak üzere çoklu varlıkların SER oranları, 2017'ten bu yana önemli bir büyüme kaydetmiştir. Bitcoin en yüksek SER seviyesine sahiptir ve ETH en çok dağıtılan varlık olarak 2. sırada yer almaktadır. Dahası, ADA, LINK, UNI ve DOT gibi altcoinler, 2017'te geri alınamayan bir gözlem olan dağıtılmış kimlik bilgilerine dikkat çekti.
DeFi'den bahsetmişken, merkezi olmayan borsa Uniswap'in yükselişine öncülük eden UNI token'ının yanı sıra, AAVE, YFI ve COMP gibi diğer kripto paralar da muazzam yükselişiyle adını duyurdu.

Son olarak, stabilcoin'lerin piyasaya sürülmesi, yazının yazıldığı sırada 50 milyar doların üzerinde değerlenen bir varlık sınıfı olan kripto paların benimsenmesinin bir sonraki aşamasını büyük ölçüde tanımladı. Toplu olarak, kripto paranın kullanım alanında son üç yılda artışın olup olmadığına dair pek çok tartışma var. Kullanım olarak bakıldığında Türkiye,
 Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum)'nda yapılan açıklamalara göre Avrupa'da 1. sırada, Dünyada ise 4. sırada olduğu ifade edildi. Aslında tek değerlendirme kaynağı kripto paranın fiyat değil, birçok faktör bir araya gelerek kripto paraya bir hikaye yaratıyor, onu değerli bir hâle getiriyor. Elbette benimseme, kullanım alanı, teknolojik gelişmeleri fiyatı etkiliyor, bu inkar edilemez.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version