İsveç Dijital Paraya Geçmeyi Düşünüyor!

İsveç Dijital ParaBloomberg raporuna göre İsveç merkez bankası Riksbank Cuma günü e-krona için bir inceleme başlattı. İsveç hükümeti, para sisteminin dijital para birimine dönüştürülmesini düşünüyor.

Merkez bankasının eski Finans Komitesi Başkanı, 2022 Kasım ayı sonunda tamamlanması beklenen gözden geçirme sürecine liderlik edecek.

İsveç merkez bankası e-Krona'ya pilotluk yapıyor

İsveç, bu yılın başından bu yana, bilgi teknolojisi devi Accenture ile ortaklaşa e-Krona'yı zaten deniyordu. Dijital para birimi, özel kullanım için popüler bir dağıtılmış defter olan R3'ün Corda blok zincirinde yayınlanıyor. Ancak o sırada merkez bankası, pilot projenin sadece öğrenme deneyimi için olduğunu ve dijital bir para birimi başlatma niyeti olmadığını açıkladı. Merkez bankasının araştırması, İsveç'teki tüm işlemlerin %10'undan daha azının nakit olarak yapıldığını ve devam eden pandeminin dijital işlemlerin kullanımını daha da artırdığını buldu.

Merkez bankaları dijital para birimlerini keşfetmeye devam ediyor

İsveç Finansal Piyasalar Bakanı Per Bolund, dijitalleştirilmiş ödemeler piyasasının güvenli bir şekilde işlemesinin çok önemli olduğunu ve herkesin kullanımına açık olduğunu söyledi. Bazı küçük ülkeler, merkez bankası destekli dijital para birimlerini çoktan çıkardılar. Daha önce de belirtildiği gibi, Cayman adası bu yıl ulusal bir kripto para birimi başlattı. Kanada, Japonya, Filipinler ve diğer birçok merkez bankaları, CBDC'leri aktif olarak araştırmakta. Dünya çapındaki merkez bankaları artık aktif olarak merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor ve testler için planlar yapıyor. Çin'in merkez bankası, Çin Halk Bankası, son beş ila altı yıldır ulusal dijital para birimi üzerinde çalışıyor ve şu anda bunu halka duyurmaya çok yakın.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version