'Deep-Fake' Kripto Para Dolandırıcılığı 📛

'Deep-Fake' Kripto Para Dolandırıcılığı
Kriptosozluktv.com - Dolandırıcılar, kurbanlardan kripto para çalmak için Tron'un kurucusu Justin Sun'u taklit etmeye başladılar.

Dolandırıcılar, Tron ile ortaklık kurma kisvesi altında kripto para birimi projelerini hedefliyor. Hatta kurbanları Tron CEO'su Justin Sun ile "canlı" bir Skype çağrısına davet edecek kadar ileri gidiyorlar.

Ancak davetliler Skype çağrısını başlattıklarında, dolandırıcıların sesi üzerine yerleştirilmiş Justin Sun'un önceden kaydedilmiş bir videosu ile karşılaşıyorlar. Dolandırıcılar, kurbanları konuşmaya başladığında Sun'un videosunu duraklatır - daha sonra cevap verme zamanı geldiğinde tekrar oynatıyorlar.



Dolandırıcılık esnasında alınmış bir ekran görüntüsü için aşağıya bakın. Kötü dublajlı bir Çin filmine benziyor. 😊

Dolandırıcılar ayrıca kurbanlarına kimlik kanıtı olarak gönderdikleri sahte bir Justin Sun pasaportu da yarattılar. Ancak, dolandırıcılığın hedeflerinden biri olan Mochimo'nun arkasındaki ekip tarafından belirtildiği gibi, pasaport fotoğrafı açıkça Justin Sun'un halka açık bir fotoğrafı.

Bu örnekler dolandırıcıları amatör olarak gösterebilirken, hedeflenen kurbanlarından biri bu planı zaten “kripto para birimindeki en gelişmiş dolandırıcılık” olarak tanımlamıştı. Bunun nedeni, suçluların kurbanlarını kandırmak için gidebilecekleri noktaları gösteriyor.

Dolandırıcılık Süreci

Hedeflenenlerden biri olan uPlexa (UPX) CEO'su Kyle Pierce, dolandırıcıların maruz kaldığı süreci adım adım ortaya koydu. İlk olarak Pierce, “Ledger Capital” adlı bir şirkette çalıştığını iddia eden birinden bir LinkedIn mesajı aldı.

Bu temsilci firmasının Tron ile “gizli bir proje” üzerinde çalıştığını iddia etti. Pierce'a bu gizli projenin bir parçası olma fırsatı verildi ve Tron Vakfı'na iletilecek olan e-posta adresini istendi.

Bu noktada, Pierce bir şeylerin yanlış olduğunu biliyordu, ancak merakından dolayı süreci devam ettirdi. Bir sonraki adımda, sözde Tron Vakfı'ndan bir e-posta aldığını gördü.



Bununla birlikte, Pierce e-postanın SPF (gönderen politikası çerçevesi) ve DKIM kayıtlarını (DomainKeys tanımlanmış e-posta) teslim aldığında, yasal Tron ağ posta adresiyle aynı olmadığı fark etti.


“Justin Sun” ile Skype

Sonra Pierce'ın Justin Sun'la buluşması geldi. Görüşme sırasında Pierce, projesini Tron blok zincirine taşıma şansı bile verildi.
Karşılığında istenen ise 32.000 dolarlık minimum bir yatırımdı. 80.000 dolarlık olağan ücretten %40 indirim olarak gösterdiler. Yatırım, son zamanlarda Tron blok zincirinde başlatılan meşru bir jeton olan JUST Token'ları karşılığında yapılacaktı.

Daha sonra Pierce'ten anlaşmayı imzalamak için bir sözleşme imzalaması istendi ve görüşme sona erdi. Pierce şu ifadelerde bulundu:

Olabildiğince oynamaya çalıştım, ancak anlaşmayı gönderdiklerinde gerçek kimliğimi onlara vermek istemedim ve bunun için sahte bir kimlik oluşturmanın yasal olmadığından dolayı görüşmeye devam edemedim.

Kripto Para Deep-Fake Korkusu

Kötü düzenlenmiş videoların ilk bakışta kahkahalara neden olması muhtemeldir. Ancak, bu mevcut aldatmaca daha profesyonel çalışmalardan önceki ilk aşama olabilir.

Deep-Fake teknolojisindeki ilerlemeler göz önüne alındığında, gerçek kişiden ayırt edilemeyen bir Justin Sun dolandırıcılığının sonuçları nasıl olabilir tahmin bile edilemiyor. Pierce bu konuda yorum yaptı:

Deepfaking video teknolojisi ile eşleştirildiğinde, dolandırıcılık kurbanı olabilecek en son kişiler bile bu tuzağa düşebilir.
Pierce, daha küçük kripto para projelerinin Tron gibi bir projeyle bağlantı kurma arzusunun, birçoğunun böyle bir aldatmacaya düşmesine neden olabileceğini tahmin etti. Pierce sözlerine şöyle devam etti:
İnsanların duygularıyla büyük projelere ulaşmak istediğini görebiliyorum. 'Kendimi Justin Sun ve Tron'a kanıtlamam gerekiyor' diye düşünüyor olabilirler ve 'konuştuğum bu kişi kim?' Yerine kendilerini ve projelerini veya şirketlerini nasıl sunacaklarına odaklanıyor olabilirler.
Pierce, insanları bu aldatmaca teknikleri hakkında bilgilendirmek, onlara karşı bazı aşılamalar sağlayabileceğini söyledi.

Ayrıca; Papara ile bitcoin nasıl alınır?
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version