DBA Asset Management yatırım yöneticisi Jon Charbonneau, Hyperliquid’in ekonomik modelinde üç kritik deÄŸiÅŸiklik teklif etti:
- Gelecekteki dağıtımlar ve topluluk ödülleri için ayrılan 421 milyon HYPE’in yakılması.
- Hyperliquid Yardım Fonu’ndaki 21 milyon HYPE’in yakılması.
- 1 milyar arz sınırının kaldırılması.
📌 Teklif, kripto araÅŸtırmacısı Hasu ile birlikte hazırlandı. Hyperliquid’in yönetiÅŸim yapısında oylanması gerekiyor. DBA’nın HYPE’i aktif olarak stake etmesi ve önemli miktarda token tutması nedeniyle oylamada büyük etkisi olacak.
Charbonneau, piyasanın HYPE’i yanlış deÄŸerlediÄŸini, tam seyreltilmiÅŸ deÄŸerlemenin (FDV) dolaşıma girmemiÅŸ tokenleri hesaba kattığı için yatırımcıların gözünde olumsuz algı yarattığını söyledi:
“Piyasa, fazla arzı cezalandırıyor. Bu deÄŸiÅŸiklik yatırımcılar ve staker’lar için HYPE’i daha cazip hale getirecek.”
📊 Teklif, Hyperliquid’in son dönemde artan ilgisiyle gündeme geldi. Platform geçtiÄŸimiz ay 330 milyar dolarlık iÅŸlem hacmi yakaladı ve sadece 11 kiÅŸilik ekiple çalışıyor. Ayrıca yeni stablecoin projesi USDH için Paxos, Frax ve Sky gibi devlerle oylama yaptı, kazanan Native Markets oldu.
🔥 Destekleyenler ve eleştirenler:
- Dragonfly’dan Haseeb Qureshi: “TopluluÄŸa ayrılan %50’lik pay, belirsiz bir fon. Bu kadar büyük bir miktarın geliÅŸigüzel kullanılması saçma.”
- Mister Todd (kripto yorumcusu): “Tam bir felaket! Gelecekteki dağıtımlar Hyperliquid’in en güçlü büyüme aracıdır.”
- Bazıları ayrıca olası ABD Adalet Bakanlığı yaptırımları için token rezervi olması gerektiğini savundu. Charbonneau ise bunun sadece muhasebe değişikliği olduğunu, riskleri azaltmadığını belirtti.
💰 Fiyat Hareketi:
HYPE geçtiÄŸimiz hafta 59,30 dolar ile ATH yaptı. Ancak sonrasında %22 düşüşle 46 dolara geriledi. Bu süreçte Arthur Hayes’in fonu Maelstrom, 122 milyon dolarlık HYPE’ini satarak piyasadan çıktı. Hayes, önümüzdeki 24 ayda gelecek 12 milyar dolarlık token kilit açılımı nedeniyle satış baskısı beklediklerini açıkladı.

