Tayland’dan Dijital Para Hamlesi!


Tayland Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimi çıkarmanın etkilerinin nasıl yönetileceğine ilişkin yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı.

Tayland Merkez Bankası, ülkenin finans sektörü için merkez bankası dijital para birimi (CDBC) çıkarmanın etkilerinin nasıl yönetileceğine ilişkin yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Finansal kurumlar ve aracılar tarafından kullanımı sınırlı olan toptan CBDC'den farklı olarak, perakende CBDC genel halk tarafından yaygın olarak kullanılabilir.

Tayland Merkez Bankası, gelecek yıl bir dijital para testine başlamayı planlıyor

Tayland Merkez Bankası, CBDC araştırma ve geliştirme ile meşgul ve gelecek yıl bir dijital para testine başlamayı planlıyor. BoT'den farklı olarak dünyadaki tüm bu merkez bankaları, özellikle CBDC'leri denemeyi kabul etmedi. Merkez bankasının son çalışmasına göre BoT, CBDC ihracının finansal istikrar için risk oluşturmamasını sağlamak için üç önemli sonucu açıkladı. Merkez bankası, CBDC'nin para politikası aktarımı veya mevcut finansal kurumlar üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini düşünüyor.

Dijital paralar için kamu talebi zamanla artacaktır

Tayland Merkez Bankası, CBDC'ye yönelik kamu talebinin zamanla artacağını ve böyle bir para biriminin gelecekte nakit ve mevcut e-para biçimleri yerine alternatif bir ödeme şekli haline gelmesine yol açabileceğini tahmin ediyor. Merkez bankası ayrıca, gerçek dünya durumlarında perakende CBDC için planlanan pilot uygulamasının ayrıntılarını açıkladı. CBDC pilotu iki parçaya bölünecek. Pilot uygulamanın "Temel İzleme" kısmı, 2022'nin ikinci çeyreğinde başlayacak ve para biriminin sınırlı bir ölçekte nakit benzeri faaliyetler yürütmek için, örneğin mal ve hizmetler için ödeme veya makbuz ve ayrıca dönüştürme için kullanılmasını içerecektir.

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version