Meral Akşener'in Açıkladığı ve Blockchain'in de Kullanıldığı "Artagan" Nedir?

iyi parti blockchain artagan
Meral Akşener, İYİ Parti'nin geliştirdiği, ekonomide ve ticari ilişkilerde nakdi ortadan kaldıran ve dijital dönüşümü sağlayan ve verilerin Blokchain ile kayıt altına alınacağı "Artagan" projesinin ayrıntılarını açıkladı. Projenin Türkiye'ye 300 milyar lira kaynak sağlayacağını ifade eden İYİ Parti lideri Akşener, "Adı gibi memleketimizi, bolluk ve berekete kavuşturma yolunda, çok önemli bir kilometre taşıdır" açıklamlarında bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Artagan projesi"ni tanıttı ve Akşener projeye ilişkin detayları açıkladı:

"Bugün, siyasi tarihimizde, Türkiye adına en büyük kaynağı yaratacak projeyi: Artagan'ı açıklıyoruz. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun! -Artagan, çok özel bir isim. Öz Türkçe'de, “bolluk ve bereket” anlamına geliyor. Ve adı gibi, memleketimizi, bolluk ve berekete kavuşturma yolunda, çok önemli bir kilometre taşını oluşturuyor." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca İYİ Parti lideri Meral Akşener: Türkiye, Avrupa’nın en büyük ülkesiyken nasıl oluyor da yoksullukla, krizlerle boğuşmak zorunda kalıyor? Türkiye, binlerce yıllık devlet geçmişine sahipken nasıl oluyor da devlet mekanizmasını bu kadar verimsiz işletiyor? İşte Artagan’ı, tam olarak da bu sorulara cevap olarak, Türkiye’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla hazırladık. Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli var. Güçlü, mutlu ve zengin bir Türkiye için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz.” şeklinde sözlerine ekledi.

Kabaca nakdi yani somut parayı ortadan kaldıran ve bu sayede tüm akçeli işleri kayıt altına alan Artagan projesi İYİ Parti’nin web sitesinde şöyle anlatıldı:
  • Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 21. yüzyıldaki adıdır.
  • Artagan nakitsiz topluma dayalı, adil ve kayıpsız bir ekosistemdir.
  • Artagan, tüm mali kayıt ve denetimin yapay zeka aracılığıyla yapılmasını sağlayan, özerk bir mali denetim ağıdır.
  • Artagan, içinde, binlerce yazılım ve vergi uzmanının bulunduğu korunaklı bir kampüste yer alır.
  • Kampüsün altındaysa, ülkemizdeki tüm para trafiğini derleyen, bir sunucu tarlası bulunur.

Finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağıyla;
  • Kredi kartı işlemleri,
  • Para transferleri,
  • Döviz alım satım işlemleri,
  • Menkul yatırım hareketleri,
  • Yurtdışı para transferleri,
  • Çek-senet gibi, vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan'a ulaşır ve kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınır.

Blockchain'in Kullanıldığı Artagan Projesi

Meral Akşener’in açıklamalarına göre Artagan, nakitsiz topluma dayalı, yeni bir ekosistem olduğu ifade ediliyor. Adil ve kayıpsız bir ekosistem özelliği taşıyan Artagan’ı Akşener, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21. yüzyıldaki adı” olarak nitelendiriyor. Yapılan açıklamalara göre Artagan, tüm mali kayıt ve denetimin yapay zeka aracılığıyla yapılmasını sağlayan özerk bir mali denetim ağı. Artagan, içinde binlerce yazılım ve vergi uzmanının bulunduğu, korunaklı bir kampüste yer alacak.

Akşener'in devam eden açıklamalarına göre, kampüsün altındaysa ülkemizdeki tüm para trafiğini derleyen, bir sunucu tarlası bulunduğu, Finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağıyla, Kredi kartı işlemleri, Para transferleri, Döviz alım satım işlemleri, Menkul yatırım hareketleri, Yurt dışı para transferleri, Çek-senet gibi, vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan'a ulaştığını ve bu verilerin kapalı devre bir blok zinciri (Blockchain) ile kayıt altına alınacağı ifade ediliyor.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version