Hindistan'da Kripto Para Açıklaması! Hindistan Kripto Paraları Reddetmeye Devam mı Ediyor?

hindistan kripto para
Hindistan hükümeti kripto para birimlerini reddeden bir tavır almaya devam ediyor. Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, bir parlamento üyesinin (milletvekili) sorusuna yanıt vererek 27 Temmuz'da parlamentoya Hindistan hükümetinin kripto para piyasası hakkında herhangi bir veri toplamadığını bildirdi.

Hükümetin ülkedeki kripto para borsalarının veya yatırımcıların tam sayısı hakkında bilgisi olmadığını, ayrıca bakanlığının bu borsaların kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı için kullanılıp kullanılmadığına dair herhangi bir bilgi almadığını söyledi.

Parlamentonun Üst Meclisindeki (Rajya Sabha) partisi BJP'den bir milletvekili, hükümetin ülkedeki kripto para borsalarının sayısı hakkında herhangi bir bilgisi olup olmadığını sormuştu. Buna karşılık, maliye bakanı, “Bu bilgi Hükümet tarafından toplanmıyor” ifadelerine yer verildi.

Aynı BJP Milletvekili Sushil Kumar Modi tarafından başka bir soruyu yanıtlayarak Hindistan dışından para satın alan kripto para yatırımcılarının Denkleştirme Vergisi ödemek zorunda kalmayacaklarını ve yatırımcıya değil, e-ticaret operatörlerine denkleştirme vergisi uygulanıyor, dedi.

Hindistan, 2016 yılında Google, Facebook ve Hintli müşterilerden çevrim içi reklamlar yoluyla gelir elde eden benzer yabancı şirketlerin çevrim içi reklamlarına %6 eşitleme vergisi getirdi. 2020'de hükümet, Eşitleme Vergisinin kapsamını pandemiden büyük ölçüde etkilenmeyen e-ticaret platformlarını içerecek şekilde genişletti. Son aylarda, hükümetin Hindistan dışında satın alınan dijital paralara Denkleştirme Vergisi uygulayabileceği iddia edildi. Ancak maliye bakanının son açıklamaları spekülasyonları rafa kaldırdı.

Bununla birlikte, maliye bakanının, bakanlığının kripto borsaları aracılığıyla yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama hakkında herhangi bir bilgi almadığı yönündeki açıklaması, mevcut gerçeklerle uyumlu görünmüyor. Maliye bakanlığı, kripto para birimlerini yasaklama argümanının bir parçası olarak geçmişte terör finansmanı da dahil olmak üzere bu endişeleri dile getirdi.

Sitharaman'ın hükümetin ülkedeki kripto piyasaları ve borsaları hakkında veri toplamadığı yönündeki iddiaları da mevcut gerçeklere uymuyor gibi görünüyor. Bu yılın Ocak ayında, mali suçları takip eden bir kurum olan İcra Müdürlüğü (ED), üst düzey kripto borsası WazirX'i 2700 crore (360 milyon dolar) içeren döviz yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Hindistan hükümetinin kripto para birimlerine karşı tutumunun yumuşadığını gösteren birkaç önemli gelişme oldu. Hükümet bir yasa tasarısı hazırlamıştı ve bu yıl Şubat ayında görüşülmek üzere meclise sunmayı planlıyordu. Bu tasarıya göre Hindistan kripto para birimlerini yasaklayacak ve resmi dijital parasını getirecekti. Ancak tasarı, üst üste üçüncü oturumda bile henüz meclise sunulmadı.

Geçen hafta Hindistan merkez bankası, CBDC'yi aşamalı olarak getirme planlarını açıkladı.

Endüstri tahminlerine göre Hindistan, kripto paralara yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yapan 15 milyondan fazla kripto para yatırımcısına sahip. Ayrıca, Polygon (Matic) gibi birkaç Hintli kripto para girişimi uluslararası ilgi odağı oldu. Dijital paraların artan popülaritesi göz önüne alındığında, hükümetin kripto para birimlerine karşı muhalefetini azalttığına inanılıyor.

Ancak resmi duruş değişmiş gibi görünmüyor. Maliye bakanının son açıklamaları da bunun altını çiziyor.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version