Bunlara Dikkat! Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı Nedir?

icrypex

Geleneksel piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasalarında ayı ve boğa gibi terimleri sıkça duyarsınız. Ancak bu terimlerin biraz daha altını doldurabilmek adına kripto para borsası ICRYPEX'in blog sayfasındaki yazı ile Bitcoin ve kripto paralarda "Ayı Tuzağı Nedir", "Boğa Tuzağı Nedir", "Ayı Oluşumu Nedir", "Boğa Oluşumu Nedir" gibi soruların yanıtlarını detaylıca bulabileceğiniz yazıyı Kriptosozluktv.com'a sizler için taşıyoruz. Keyifli okumalar.
Kripto para borsasında ayı tuzağı ve boğa tuzağını anlamak için öncelikle piyasa trendlerine hakim olmak gerekir. Bu bakımdan piyasa trend oluşumu, finansal piyasaların anlık mevcudiyetini ifade eder. Trend hareketleri aşağı veya yukarı doğrultuda olabileceği gibi durağan bi seyirde de olabilir. Piyasa trendini veya başka bir deyimle market fiyatını belirleyen pek çok etmen bulunmaktadır: Bunlar ekonomik nedenlere dayanabileceği gibi, finans piyasaları dışında yaşanan gelişmelerle de ilintilidir. Beklentiler , yatırımcı davranışları , global ekonomi , enflasyon , gibi unsurlar finans dünyasından kaynaklanan dinamikler iken; iç ve dış politikada alınan kararlar, uluslararası anlaşmalar , doğal afetler hatta örf ve adetler finansal dinamiklerin dışında kalan ama trend oluşumunun seyrini belirleyen faktörlerdir.

Piyasa trendlerinin çeşitli ve belirli zaman aralıklarında yapmış olduğu değişimler ise oluşumlarına göre boğa veya ayı piyasası olarak adlandırılır. Söz konusu piyasadaki bir varlığın, malın, emtianın, hisse senedi veya herhangi bir yatırım aracının hatta kripto paranın belirli dönemlerdeki hareketleri de hem analistler tarafından hem de yatırımcılar tarafından takip edilirken; genel gidişatı yükseliş gösteren bir trend için boğa piyasası, düşüş gösteren trendleri ifade ederken de ayı piyasası olarak ifade edildiğini görürüz.

Ayı Tuzağı

Fiyat hareketlerinde artışın hakim olduğu boğa dönemlerinde yaşanan dalgalanmaların veya düzeltmelerin sanki ayının başlangıcı olarak yorumlanması durumudur. Yaşanan panik satışları piyasada ‘ayı sezonu geldi’ söylemlerine neden olurken deneyimsiz yatırımcıların panik satışları satış hacimlerini yükseltirken kısa süreli fiyat düşmelerini beraberinde getirebilir. Bu durum boğada sabırla bekleyen yatırımcılara daha düşük maliyetle mal toplama imkanı verir. Volatilitenin hakim olduğu dönemde panik satışları yapan yatırımcılar ellerindeki malı daha yüksek fiyata satamadan portföyünden çıkarmıştır.

Ayı Oluşumları

Boğa trendinin zıttı olan bearish yani ayı piyasaları ise söz konusu malın emtia veya yatırım aracının genel değerinde düşüş ifade eder. Piyasadaki işlem hacimlerinde satışlar alışlardan daha fazladır. Stop satışlarının yanına profesyonel olmayan yatırımcıların da etkisiyle panik satışları beraberinde gerçekleşir. Bu dönemde paniğe kapılmadan trend analizleri yapılarak satış yapılması yatırımcılar adına en isabetli hamledir. Hakim olan panik hali, güven duygusunun kaybolmasına yol açıp bazı yatırım araçlarında risk iştahını düşürüp ayıyı desteklemeye devam ederken, yatırımcıları daha güvenilir varlıklara veya kripto paralara yöneltip bazı mallar üzerinde boğa oluşumlarını da tetikleyebilir. Ancak unutmamak gerekir ki boğa ve ayı dönemleri kısa vadeli oluşumlar olmadığından yaşanabilecek dalgalanmalar yatırımcı tarafından sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Boğa Tuzağı

Yatırımcının piyasadaki düşüşlere binaen alım için mükemmel zaman olduğunu düşünerek hareket etmesine yol açan tuzaktır. Zira piyasa ilerleyen süreçte alım seviyesindeki noktanın da altına inmesiyle zarar meydana gelmiş olur. Fiyatlardaki peş peşe kırılan direnç seviyeleri yatırımcıyı tuzağa çekmiştir oysa. Ardından yaşanan fiyatların tersine düşüşü ayı piyasasının devamı niteliğindedir. Boğa tuzağını kestirmek zor olup detaylı analiz gerektirir. Zira düşüş trendinin ardından hızlı bir fiyat artışı yaşanması boğa tuzağını beraberinde getirebilir. Ard arda yaşanan düşüş sonrası hızlı yükseliş ve devamında fiyatlar seviyesinin tekrar tersine dönmesi ile yeşil kısımlı pozisyonda boğa tuzağının oluşumu.

Boğa Oluşumları

Piyasa seyrinin olumlu olarak değerlendirildiği, söz konusu malın, yatırım aracının veya kripto paranın sürekli değerlendiği yükseliş halidir. İyimser yaklaşımların hakim olduğu, pozitif dışsallıkların yaşandığı piyasa güven duygusunun hakim olduğu bu zaman zarfı bullish (boğa piyasası) örneğidir. Ancak global ve geniş kapsamlı dış faktörlerin de etkili olduğu piyasalarda zaman zaman boğa dönemlerinde de bir takım düşüşler veya düzeltmeler yaşanabilir. Küresel anlamda yaşanan sorunlar ise belirli bir zamana kadar ayı piyasalarına doğru dalgalanmaların yaşanmasına neden olabilir.

ICRYPEX web:

ICRYPEX Twitter:

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version