Resmi Gazete'de Kripto Para Kararına Göre Kripto Paralar Ödemelerde Kullanılamayacak!

resmi gazete kripto varlık
16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; kripto paralar ödeme hizmetlerinde ve elektronik para ihracında kullanılamayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) "Ödemelerde Kripto Paraların Kullanılmaması"na 
dair yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, “Kripto paralar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz” ifadeleri yer aldı.

Son dakika haberine göre, Merkez Bankası'nın ödemelerde kripto paraların kullanılmamasına dair yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanırken kararın 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı.

Kripto varlıklar ödemelerde kullanılamaz

Resmi Gazete'de 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanan yönetmelikte şöyle denildi:

-MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

-MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

-MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

-Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.

-MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez. -Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer. Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte, Türkiye’de kripto paraların ödemelerde kullanımı yasaklandı.

“Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” başlığı ile yayınlanan yönetmelik, 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra kripto paralar, ödemelerde kullanılamayacak, şirketler bu varlıklara yönelik ödeme hizmetleri veremeyecek.

Peki, bu karar tam olarak ne anlama geliyor, hangi şirketleri nasıl etkileyecek? Konunun uzmanları gelişmeyi nasıl yorumluyor?

Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul: “Kayıt dışılığı önlemek için yapılmış bir düzenleme”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul, yönetmeliğin kayıt dışılığı önlemek için yapıldığını ifade etti. Özkul, “Kripto transferlerinde banka dışında hiçbir kurum aracılık edemez. Kayıt dışılığı önlemek için yapılmış bir düzenleme. Bankalar üzerinden tüm kripto işlemleri takip edilebilecek. Bir sonraki adımda vergi düzenlemesi gelir gibi düşünüyorum.” dedi.

Bankaları etkiliyor mu?

Avukat Sima Baktaş’ın değerlendirmelerine göre, yönetmelik bankaların kripto para borsalarına hizmet vermesini engellemiyor. Dolayısıyla kullanıcılar borsalara banka hesaplarından para yatırıp çekebilecekler. Baktaş, “Bu yönetmelik, 6493 sayılı kanun gereği elektronik para lisansı alan ödeme kuruluşları içindir. Bankalar için değil. Kripto paranızı borsalara yatırıp ya da kripto paranızı Türk Lirası’na çevirip bankalara gönderebilirsiniz.” yorumunu yaptı.

Baktaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın lisans verdiği ödeme kuruluşlarının doğrudan ve dolaylı olarak kripto para ödemelerinde aracı olmaması hususunda net bir tavır sergilediğini söyledi.

Celil Öztürk: “Kripto para kullanımını ciddi ölçüde sınırlıyor”

Hukukçu Celil Öztürk ise yönetmelikle beraber kripto paraların kullanımının ciddi ölçüde sınırlandığının altını çizdi. Öztürk, kripto para borsaları için tek ödeme kanalının bundan böyle bankalar olacağını, ana amaçlardan birinin banka kanal üzerinden kripto para işlemlerinin daha kontrol edilebilir hale getirilmesi olduğunu belirtti.

Avukat Oğuz Evren Kılıç: “İlk kez kripto varlık tanımı yapıldı”

Öte yandan Avukat Oğuz Evren Kılıç ise Twitter hesabında yaptığı değerlendirmede, yönetmelik ile birlikte ilk kez kripto varlık tanımı yapılmasına dikkat çekti, “Bu, Türkiye’de artık kripto varlıkların resmen ve hukuken tanınması ve tanımlanması anlamına geliyor.” dedi. Kılıç, bunun bir yönetmelikten ibaret olduğunun unutulmaması ve yönetmeliğin hiyerarşik olarak yasalardan aşağı olduğunu vurguladı.

Kılıç, kredi kartı ve benzeri araçlarla kripto para alım satımı yapılamayacağını, kripto paranın hiçbir alışverişte kullanılamayacağını ve elektronik ödeme hizmeti sağlayıcısının kripto para hizmeti veremeyeceğini ekledi.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version