Non-fungible Tokens (Değiştirilemeyen Token'lar) (Nft'ler) son zamanlardaki en trend konulardan biri. Bu yazımızda "NFT nedir" "NFT'ler nasıl çalışır" "NFT'ler nasıl alınır" gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.
2009 yılında Bitcoin'in ortaya çıkmasıyla birlikte, Satoshi Nakamoto muhtemelen dünyanın kripto para birimleri ile CryptoKitties, Punks, Hashmasks, albümleri ya da bir tweet'i satın alacağını büyük ihtimal tahmin edemezdi.
Bununla birlikte, yukarıdakilerin hepsi, blok zincirindeki benzersiz varlıkları tanımlamak için tamamen yeni bir Ethereum standardını kullandı: ERC-721
NFT Nedir?
Bir NFT'yi, bir varlığı benzersiz bir şekilde tanımlayan kriptografik token olarak tanımlayabiliriz. Hem görüntü gibi dijital bir varlığı, hem de örneğin bir ev, araba veya bir şarkı gibi gerçek dünyadaki varlıkları da temsil edebilir. Varlıkları benzersiz bir şekilde tanımlayabileceğiniz için, bu, söz konusu varlıkların sahipliğini ve dahası bunların gerçekliğini de kanıtlayabileceğiniz anlamına gelir.
Varlıkları benzersiz bir şekilde temsil edebilmesi için neden NFT'lere ihtiyacımız olduğunu merak edebilirsiniz. ERC-20 standardı kullanılarak oluşturulan normal token'larla temel sorun ilgili sorun, bölünebilir ve değiştirilebilir olmalarıdır.
ERC-20 ile dijital resminizi veya fiziksel aracınızı farklı token'lara bölebileceğiniz ve dağıtabileceğiniz anlamına gelir. Eğer tek bir varlığa işaret eden sadece bir tanesinin olmasını istediğiniz, değiştirilemeyen dijital varlıklar istiyorsanız NFT'leri tercih etmelisiniz. Dahası, eğer token'ların kopyalarını yapabilirsek, onları benzersiz bir şekilde tanımlamak imkansız hale gelir.
Bu nedenle, değiştirilemeyen token'lar değiştirilebilirlik problemini çözer. Normal bir ERC-20 token'ı, başka bir ERC-20 token'ı ile değiştirilebilir. ERC-721 bu özelliği değiştiriyor. Bu nedenle, NFT token'ları ifade edilene göre çoğaltılamaz ve değiştirilemez.
Daha iyi anlaşılabilmesi için, bir değiştirilebilirlik örneğine bakalım. Dijital varlıklara değiştirilebilirlik uyguladığımızda, kullanıcıların bunları serbestçe alıp-satabileceği anlamına gelir ve bunları başka bir varlıkla değiştirebildiğiniz için varlığın sahipliğini kanıtlayamayız. Varlıkları benzersiz bir şekilde tanımlamak istiyorsak bu bir sorun. Bu eksikliği giderebilmek için NFT'ler ortaya çıktı.
NFT'lerin Özellikleri Nelerdir?
NFT'ler için değiştirilebilir olmamanın önemini yukarıda anlattık. NFT'leri bu kadar popüler hâle getiren üç özelliğe bir göz atalım: Benzersizlik, ender bulunurluk ve bölünmezlik.
Benzersizlik
NFT'ler, bir varlığı tanımlayan ve diğer varlıklardan ayıran meta veriler sağlayarak bir varlığı benzersiz bir şekilde tanımlamanıza olanak tanır.
NFT'ler, bir varlığı tanımlayan ve diğer varlıklardan ayıran meta veriler sağlayarak bir varlığı benzersiz bir şekilde tanımlamanıza olanak tanır.
Ender Bulunurluk
Ender bulunurluk NFT'leri popüler kılan bir unsurdur. Geleneksel bir ERC20 ile, token geliştiricileri token için sınırları serbestçe tanımlayabilir. Diyelim ki 1.000.000 token arzına ihtiyacınız var mı? Evet, bu mümkün. Sadece akıllı sözleşmenizdeki toplam arzı artırın (farklı algoritmalar bu olasılığa farklı kurallar koyar veya tamamen yasaklar).
İfade edilene göre NFT'ler ile sonsuz yeni varlıklar oluşturmak mümkün değildir. Rarity, her bir varlığı yalnızca blok zincirinde bir kez tanımlayabilmenizi sağlar, Bu da NFT'leri koleksiyoncular arasında popüler hâle getiriyor.
Bölünmezlik
Son olarak, NFT'leri bölemezsiniz. Örneğin, 1 Bitcoin'e sahipsiniz. Ancak, 1 BTC satın almak için yeterli paranız yoksa, Bir Bitcoin'i daha küçük parçalara bölebilir ve örneğin 1 Bitcoin'in 10'da 1'ini satın alabilirsiniz. Bunlara satoshi denir.
NFT'ler Nasıl Çalışır?
Yukarıda belirttiğimiz gibi, geliştiricilerin benzersiz varlıkları tanımlamasına izin veren ERC-721 standardını tanıttı. 24 Ocak 2018'de sonuçlandırıldı ve Ethereum sözleşmelerinin buna uyması için işlevleri tanımladı.
Tanımlamak istediğimiz NFT'ler için hem isim hem de sembol sağlayabiliriz. Ayrıca, NFT'nin benzersiz özelliklerini tanımlayan bir JSON dosyasına yönlendiren bir URL sağlanmalı. JSON dosyası, NFT'yi daha fazla tanımlamak için isim, açıklama ve görüntü URL'si gibi özellikleri görebildiğimiz başka bir veri gösterimi biçimidir.
Sonuç olarak, NFT'ler son yıllarda hem dijital hem de fiziksel öğelerin sahipliğinin ve özgünlüğünün kanıtı olarak hareket ettikleri için çok fazla popülerlik kazanmıştır. Bunun üzerine, NFT'ler sahteciliği ortadan kaldırarak sahipliğini güvenilir bir şekilde aktarmasına izin veriyor.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.