Bitcoin Neden Düşüyor? BTC'nin Düşmesinin Olası 3 Nedeni

BTC Neden Düşüyor

Bitcoin'in fiyatı son 24 saatte bir darbe daha aldı. İşte BTC'nin %15'lik düşüşünün üç olası nedeni.

Son birkaç gün kripto para piyasasında oldukça zor geçti. Bitcoin'in fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana yaklaşık 13.000 dolar düştü ve yalnızca son 24 saatte dolar değerinin yaklaşık %15'ini kaybetti.

Buradan yola çıkarak BTC'nin fiyatındaki düşüşün üç olası nedenine bir göz atıyoruz.

Sağlıklı Düzeltme, Kar Alma

En son düzeltmelerden önce piyasanın parabolik bir durumda olduğunu belirtmekte fayda var. "Sadece yukarı" kavramı kulağa çekici gelse de, masada kâr alma seçeneği her zaman vardır. Sonuçta, yatırımcılar bir noktada bir miktar kâr almak zorundadır.

Bu gayet doğal ve aynı zamanda sağlıklı. Dahası, bu boğa koşusunun 2017'deki ile karşılaştırıldığında hala ciddi bir düzeltme görmediğini bilmek gerekir. O dönem piyasa %30 veya daha fazla büyüklükte en az 6 düzeltme gördü, şu an BTC için bu büyüklükte düzeltmeleri görmedik.

Bitcoin tarihsel olarak geleneksel finansal piyasalara kıyasla çok daha dalgalı bir fiyata sahiptir ve bir noktada %30'luk bir düzeltme beklenmedik bir durum değildir. Alınmamış kârların, gerçek kârlar olmadığını ve 2020Nin sonlarından bu yana yaşanan ralli, Bitcoin'in fiyatındaki parabolik artış göz önüne alındığında, insanların masadan biraz para çekme olasılığını artırdığını hatırlamak çok önemlidir. Sonuçta, son düzeltmeye rağmen, BTC Ekim'den bu yana hala %300 artmış durumda.

Aşırı Kaldıraçlı Long Piyasa

Dikkate değer başka bir şey de, piyasanın aşırı kaldıraçlı olması ve long pozisyonların aslan payını almasıdır. Bitfinex'ten gelen veriler, 21 Şubat'ta BTC'nin uzun vadeli satışlarının 29.000 civarında zirveye ulaştığını gösteriyor.

Grafik, daha sonra olanların hikayesini anlatıyor:

Yukarıda açıkça görüldüğü gibi, long pozisyonların %21'inden fazlasını patlatan büyük bir baskı var. Fiyat, likidasyonlardan hızlandırılmış bir oranda geçmeye devam ettiğinden, kademeli bir etkiyi tetikler.

İleriye dönük olarak, marj pozisyonları üzerindeki fonlama oranları da tavan yaptı ve çaresizce bir sıfırlama ihtiyacı içindeydi.

CryptoQuant'tan elde edilen veriler, son düzeltmenin fon oranlarını 30 gün önce gönderdiğini ve bunun da kaldıraçlı yatırımcılar için daha fazla nefes alma alanı sağladığını ortaya koyuyor.

Bitcoin'in MPI'si || Kaynak: CryptoQuant

Wall Street Çökmeye Başladı ve Bitcoin İlişkili

Küresel makroekonomik tabloya bir göz atalım. Düşüşlerin sadece kripto para piyasasında olmadığını ortaya koyuyor.

S&P 500 ve NASDAQ 100 gibi bazı büyük hisse senedi endekslerinin performansının daha yakından incelenmesi, geleneksel finans piyasaları ile Bitcoin'in fiyatı arasında güçlü bir korelasyon olduğunu gösteriyor.

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, üçünün de fiyatları ciddi bir korelasyon içinde hareket ediyor ve geçen hafta benzer düzeltmeler gördü.

Bununla birlikte, korelasyonun her zaman nedensellik anlamına gelmediği de doğrudur, ancak son yedi gündeki olaylarda, büyük benzerlikler var. Sonuçta, Bitcoin çoğu yatırımcı için nispeten riskli olmaya devam ediyor ve geleneksel finans piyasasının gerilemesinin neden olduğu potansiyel kayıpların önüne geçmek için yatırımcıların kâr aldığı düşünülebilir.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version