DeFi'da Finans Dışı Riskler!

DeFi'da Finans Dışı Riskler!Veri ve araştırma şirketi BraveNewCoin'in Kasım ayında yayımlanan bir raporunda DeFi'nin "finans dışı" olası risklerinden bahsedildi.

DeFi ile ilgili finansal riskleri ortaya çıkaran rapor ayrıca Ethereum tabanlı akıllı sözleşme protokolleri ile ilgili teknik sorunlara da değiniyordu. BNC analisti Xavier Meegan tarafından yazılan rapora göre, 2020 Eylül'de DeFi'daki ölçeklenebilirlik riskleri kaleme alındı.

ETH'de yüksek Gas ücretleri ve başarısız işlemlerle sonuçlanan ağ tıkanıklığı, DeFi protokollerinin hatalı çalışmasına ve büyük sorunların yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Yield farming'in ciddi derecede arttığı dönemlerde ortalama ETH işlem ücretleri fırlayarak 15 dolar civarı gibi çılgınca bir rakama ulaşmıştı. Rapor, 12 Mart "Kara Perşembe" olrak ifade edilen günü örnek gösterdi: 12 Mart 2020'de gerçekleşen "Kara Perşembe", MakerDAO'daki aktörlerin teklif vermek için açık artırmalara erişemediğini ve teminatın ücretsiz olarak satılmasına neden olduğunu gördük."

Flaş krediler (varlıkların aynı işlem içinde ödünç alınıp geri ödenebildiği) bu yıl bZx, Opyn, Harvest Finance ve daha yakın zamanda da Pickle Finance gibi örneklerle karşımıza çıktı. Ayrıca Oracle öğeleri de, kötü niyetli kişilerin akıllı sözleşmeye gelen değiştirilmiş bilgiler nedeniyle, aldatıcı veya yanlış girdiler alabileceğinden büyük risk oluşturuyor. Buna ek olarak raporda protokol tasarımı da siber suçlulara kapı açacak biçimde manipüle edilebiliyorsa risk oluşturabilir. "Birleştirilebilirlik" bunun gayet iyi bir örneği.

Bir DeFi protokolünün çalışması için başka bir protokole güvenmesi gerektiği durumlarda bu sorun ortaya çıkıyor. Raporda şu ifadelere yer verildi: DeFi'ın şu anki birbirine bağlılığı, 2007-08 Küresel Mali Krizi (GFC)nden önce geleneksel finans sisteminin durumuna son derece benziyor."

Protokoller merkezi bir aracı tarafından kontrol ediliyorsa veya yönetişim token'ları birkaç balina tarafından kontrol ediliyorsa eğer DeFi protokollerinde merkezileşme riskini de gözardı edemeyiz denildi. Buna ek olarak raporda, Uniswap'in ilk yönetim oylaması, az sayıda oyuncunun sonucu kontrol etmeye çalıştıklarının güzel bir örneği olduğu ve DeFi'da kullanılan stabilcoin'lerin büyük kısmı merkezi ve şirketler tarafından kontrol edildiği de raporda aktarılanlar arasında.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version