CoinGecko'nun Yayınladığı Yepyeni Kripto Para Raporu!

coingecko kripto para raporu

Dünyanın en büyük kripto para listeleme platformlarından biri olan CoinGecko, yakın zamanda kripto paraların 3 aylık durumunu detaylıca anlattığı bir rapor yayınladı.

CoinGecko'nun yayınladığı rapora göre, 2020'nin 3. çeyreği, Merkezi Olmayan Finans (DeFi) için mükemmel bir yaz oldu. Eylül ortasındaki küçük düşüşün dışında, Mart çöküşünden bu yana toplam kripto para piyasası kapağında sürekli bir yükseliş gördük. Bitcoin'in oynaklığı, geleneksel S&P 500 (SPX) endeksi ile güçlü bir korelasyon göstermeye devam ediyor.

Üçüncü çeyrekte, Compound tarafından Haziran ayında başlatılan çok abartılı yield farming trendi ile beslenen, birkaç yeni merkezi olmayan borsaların yükseldiğini ve popülerlik kazandığını gördük. Merkezi olmayan borsalar, merkezi emsallerine göre çok daha hızlı büyümeye devam ediyor ve önümüzdeki çeyreklerde de devam edip etmeyeceğini gözlemleyeceğiz.

CoinGecko'nun 2020 3.çeyrek üç aylık kripto kara raporunda işte önemli noktalardan bazıları:

  • Piyasa kapitalizasyonu, Eylül belirsizliklerinin ortasında üçüncü çeyrekte %31 (+ 75 milyar $) artmaya devam etti.
  • Bitcoin'in fiyatı bu çeyrekte marjinal olarak (%8) büyüdü ve 18 Ağustos'ta 12.272 dolarla yeni bir zirveye ulaştı.
  • Bu çeyrekte, DeFi sahnesinde yield farming hareketi ile desteklenen 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi oldu.
  • DeFi popülerlik kazandıkça Uniswap, DEX pazarındaki hakimiyetini %47'den %63'e yükseltti.
1. Piyasa Kapitalizasyonu, Eylül belirsizliklerinin ortasında üçüncü çeyrekte %31 (+ 75 milyar $) artmaya devam etti
Üçüncü çeyrekte kripto piyasaları, piyasa kapitalizasyonunda +%31 ve ticaret hacminde +%34'lük pozitif bir büyüme yaşadı. Bu durum Mart Kara Perşembe'nin korku uyandırdığı ikinci çeyreğe kıyasla ticaret hacmi açısından piyasa iyileşmesini gösteriyor. 

Bununla birlikte, 3. çeyreğin sonuna doğru, piyasa belirsizlikleri (COVID-19 ve önümüzdeki Kasım ayındaki ABD seçimleri) piyasalara korku saldı ve üçüncü çeyrek kazançlarını azalttı - kripto para piyasalarının Temmuz-Ağustos mini boğa koşusuna ayak uydurmakta zorlandığını gösteriyor.

2. Bitcoin fiyatı bu çeyrekte marjinal olarak (+%8) arttı ve 18 Ağustos'ta 12.272 $ ile yeni bir zirveye ulaştı

"Bitcoin bir stabilcoin'dir" düşüncesi bu çeyrekte doğru olmadığı daha iyi anlaşıldı. Bununla birlikte, 2018'deki kripto para kışından bu yana Bitcoin (BTC) için rekor kıran bir dönem görüyoruz. Bu, Bitcoin'in ilk kez 10.000 doların üzerinde uzun bir süre boyunca kalarak şu anda arka arkaya 65 gün ile hesaplanıyor.

Üçüncü çeyrekte, Bitcoin fiyatının 18 Ağustos'ta 12.272 dolardan yeni bir zirveye ulaştığını ve neredeyse 2019'un en yüksek seviyesi olan 12.996 dolara ulaştığını gördü. Bitcoin fiyatı bir önceki yıla göre %50 arttı. Ancak, azalan ticaret hacmi, yatırımcıların bu yıl devam eden ekonomik belirsizlik nedeniyle kenarda kalabileceğini gösteriyor.

3. Bu çeyrekte, DeFi sahnesinde yield farming hareketi ile desteklenen 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi oldu
2020 yılının 3. çeyreği, Ethereum (ETH) blok zincirine sermaye girişinin başlangıcından bu yana, muhtemelen kazançlı getirilerle yield farming fırsatlarından yararlanmak isteyen yatırımcıların yönlendirdiği en büyük zaman dilimiydi.

Etkileyici bir şekilde, yalnızca bu çeyrekte alana 9 milyar dolardan fazla para aktı ve Tether (USDT) toplam girişin yaklaşık üçte ikisini oluşturdu. Wrapped Bitcoin (WBTC) de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir artışla patlayarak büyüdü ve %1766'lık bir büyümeyi temsil etti.

Üçüncü çeyreğin sonuna doğru, azalan yield farming getirileri nedeniyle sermaye girişinin bir miktar yavaşladığı görülüyor, ancak getiriler geleneksel pazarlardan daha iyi performans göstermeye devam ettiği sürece devam etmesi muhtemel.

4. Uniswap, DeFi yükselirken DEX pazarına %67 hakim olmaya devam ediyor
Üçüncü çeyrekte, DeFi ve yield farming hype, merkezi olmayan borsalardaki ticaret hacimlerini yeni zirvelere çıkardı. İlk 10 DEX için aylık işlem hacimleri Temmuz'daki 3,8 milyar dolardan Eylül ayında %700 artışla 30,4 milyar dolara yükseldi.

Bu dönem boyunca Uniswap & Curve, 2020 yılının 3. çeyreğinin sonunda DEX pazar payının %80'ini oluşturarak ticaretin hakimi oldu.

Yeni bir rakip olan Sushiswap (Uniswap'in bir çatalı), Eylül ayında pazar payının %8'ini ele geçirmeyi başardı, ancak hem trader'lar hem de likidite sağlayıcılarını yenilik yapmaya devam edip edemeyeceği görülecek.

CoinGecko'daki Yenilikler

Dünyanın en büyük kripto para listeleme platformlarından biri olan CoinGecko da kendine yenilik kattığı ve geliştirdiği bir yaz geçirdi ve CoinGecko, kullanıcılarından epey beklenen birkaç özelliği platformuna getirdi:

Portföy

Artık kendi portföyünüzü oluşturmak, kar ve zararları (P&L) izlemek ve daha fazlasını yapmak için 300 kripto para borsasında endekslenmiş 7000'den fazla kripto para biriminden yararlanabilirsiniz. Hem Web hem de Mobil Uygulamada mevcut!

Yield Farming

Ayrıca, yield farming yapanların 200'den fazla yield farming platformunu takip etmeleri için bir Yield Farming bölümü oluşturuldu. Kilitli değerler, gerekli teminatlar, mevcut denetimler ve getiriler hakkında bilgi sunuyor.

Mobil Uygulama Widget'ları

Hem Android hem de iOS'ta mevcut olan widget'lar, kullanıcıların tek bir kripto para biriminin, ilk 10 kripto paranın yanı sıra portföy paralarının fiyatlarına hızlı bir şekilde göz atmasına olanak tanıyor.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version