2 Dakikada 80.000 Dolarlık Ethereum'u Nasıl Kaybedebilirsin? 🔥

2 Dakikada 80.000 Dolarlık Ethereum'u Nasıl Kaybedebilirsin? 🔥

Yaniv'in 80.000 dolarlık ETH ve NEO'yu nasıl kaybettiğine dair hikayesi, insanların riskleri anlamalarına ve aynı hataları yapmalarını önlemelerine yardımcı olabilir.

Bitcoin ve kripto para birimleri, maliyetin yalnızca bir kısmını öderken, daha hızlı işlemler dahil olmak üzere geleneksel finansal sistemlere göre çok sayıda avantaj sunar. Merkezi olmayan yapı, yani arkasında merkezi bir otorite eksikliği, son on yılda birçok hayranı, yatırımcıyı ve kullanıcıyı cezbetti.

Bununla birlikte, bu aynı özellik, dikkatli olunmazsa bazı ciddi sorunları da gösterebilir. Yaniv'in hikayesinin de ortaya koyduğu gibi, bu sorunlardan bazıları fon kaybına yol açabilir.

Yaniv bu alanda tonlarca deneyime sahip olmasına rağmen, varlığın birkaç on ABD dolarına mal olduğu 2013 yılında ilk Bitcoin'lerini satın aldı, aşağıdaki hikaye kimsenin hatalara karşı bağışık olmadığını gösteriyor. Ayrıca, saniyeler boyunca konsantrasyon eksikliğinin büyük bir kayba dönüşebileceğini ve yeni başlayanların ve hatta deneyimli kullanıcıların bilmesi gereken birkaç değerli dersi öğrettiğinin bir örneğidir.

Cehennemde 2 dakika: 80.000 dolarlık ETH ve NEO gitti


2013'ten beri aktif bir kripto para topluluğu üyesi olan Yaniv, dijital varlıkların merkezi borsalarda depolanmasından doğabilecek potansiyel risklerin farkındaydı.

Yaniv'in Trezor donanım cüzdanıyla ilgili sorunları vardı, bu yüzden sorunları çözene kadar token'larını, ETH ve NEO'yu hot wallet (sıcak cüzdan)'a aktarmaya karar verdi.

Biraz araştırdıktan sonra, Exodus cüzdanının en uygun seçim olacağı sonucuna vardı. Onu en çok çeken şey, Google Play'de bulduğu ve bir akıllı telefondan erişim sağlayan Android uygulamasıydı.

Yaniv, orijinal Exodus uygulamasının logosunu ve açıklamasını içeren Exodus Wallet Mobile adlı bir uygulama (en aşağıdaki ekran görüntüsüne bakın) kurdu. Ancak, bir kimlik avı uygulaması olduğu ortaya çıktı.

Kimlik avı saldırıları, dolandırıcıların bankalar, PayPal'ın ana sayfası veya kripto para birimi web ve uygulama cüzdanları gibi tanıdık bir web sitesi arayüzünü kopyalamasıdır. Kurban, sitenin URL'sindeki veya uygulamanın geliştiricisindeki küçük farklılıkları fark edemezse dolandırıcıların dakikalar içinde mutlu bir şekilde çalacağı hassas bilgileri kolayca sağlayabilir.

Bu tür saldırılar, dijital varlıkların izlenmesi daha zor olduğu için kripto para birimi alanında tehlikeli bir şekilde popüler hale geliyor. Ek olarak, örneğin kredi kartı ödemelerinin aksine işlemler tersine çevrilemez.

Yaniv, kimlik avı uygulamasını cep telefonuna yükledikten sonra anahtarlarını yerleştirmesi istendi. Onayladıktan sonra, fonlarına erişim sağlamak yerine uygulama kapandı. Yaniv, Exodus'un web cüzdan versiyonunu kullanarak iki dakika içinde tüm bakiyenin tükendiğini fark etti.

Olay anında bu madeni paraların değeri 80.000 doların üzerindeydi. Ethereum blok zincirinden alınan aşağıdaki görüntü, Yaniv'in cüzdanına yapılan işlemleri ve dolandırıcılar tarafından yapılan aktarımı göstermektedir.

İlk Şok Ve Toplum Tepkisi

Söylemeye gerek yok, 80.000 dolarlık zararla başa çıkmak basit ve kolay bir iş değil. Yaniv, ilk tepkisinin Facebook'taki Bitcoin topluluk grubuna kapsamlı bir gönderi yazmak olduğunu ifade etti. Durumu açıkladı ve gönderinin diğerlerine hatasını tekrar etmemeleri için bir uyarı görevi göreceğini umdu.

Yaniv, çoğu topluluk üyesinin desteğini hissettiğini söyledi. Hatta bazıları, cüzdanından çıktıktan sonra kripto paraların nasıl izleneceği konusunda teknik tavsiyelerde bulundu. Ancak Yaniv, bunun herhangi bir pratik sonuca yol açacağından şüpheliydi.

Yine de, bazı topluluk üyeleri alaycı davranarak onun hatasını kınadılar. O sırada Yaniv'in pozisyonundaki bir kişinin tam olarak ihtiyaç duyduğu şey değildi. Yaniv, pes etmek niyetinde olmadığını kaydetti. Halihazırda yerel İsrail kolluk kuvvetleri ile temasa geçti.

Çıkarılacak Dersler

Yaniv, 2013'te Bitcoin'i ilk kez duyduğunu ve araştırdıktan sonra hızla "aşık olduğunu" açıkladı. Merkezi otoriteler yerine halka ait para fikrini beğendi. Dijital varlıklara sahip olmanın insanları "kendi bankaları" haline getirebileceğini ve çok fazla kişisel sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Aynı sorumluluk nedeniyle Yaniv, kripto para birimlerini suçlamadı ve onlara olan inancını kaybetmediğini söyledi. "Çaylak" hatasını kabul etti.

Okuyuculara aktarmak istediği derslerden bazıları, uygulama Google Play veya Apple Store'da yapılmış olsa bile, yüklemeden önce herhangi bir cüzdan uygulamasını iyice kontrol edilmesi gerektiğiydi.

İndirme sayısı gibi Google Play'de sunulan bazı istatistikler yardımcı olabilir. Orijinal Exodus cüzdan uygulaması 100.000'den fazla indirmeye sahipken, kimlik avı uygulamasında yalnızca bin tane vardı ve aslında bu bir tehlike sinaliydi.

Diğer bir kritik faktör de uygulama incelemeleridir. Aşağıya kısa bir bakış, birçok kullanıcının uygulamanın sahte olduğunu ifade ediyordu.


Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version