Alipay Patentleri, CBDC Hakkında Önemli Ayrıntıları Gösteriyor

Alipay Patentleri, Çin'in Yaklaşan CBDC'si Hakkında Daha Fazla Ayrıntı Gösteriyor

Çin ödeme platformu Alipay, geçtiğimiz ay yayınladığı bir dizi patent aracılığıyla Çin'in yaklaşmakta olan CBDC ekosistemindeki rolü hakkında daha fazla ayrıntı açıkladı.


Geçtiğimiz ay, Çin ödeme platformu Alipay, Çin'in planlanan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan dijital yuan ile ilgili ve daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkaran bir dizi patenti açıkladı.

Yerel medya kuruluşu Interchain Pulse'ta 23 Mart'ta yayınlanan bir habere göre, Alipay piyasaya sürüldüğünde para biriminin temel işlevlerinde ayrılmaz bir rol oynayacak.


21 Şubat'ta yayınlanan ilk patent, Alipay'in para biriminin ikincil çıkarılmasında üçüncü taraf bir işletme temsilcisi olarak yer alacağını ortaya çıkardı. Bu, Alipay'i dijital para üzerinde ikincil bir tekel olmayacak ticari bankalarla eşit bir zemine oturtacaktır. Bununla birlikte, en önemli açıklama, dijital para biriminin nasıl izlenebileceğidir, blockchain teknolojisinin kendisine güvenmese de blockchain tabanlı bir para biriminin işlevselliğine ihtiyaç duyuyor.

İşlemler, her bir talimat için bir yürütme önceliği ile birlikte, her bir tarafa karşılık gelen yürütme yönergelerine bölünecek. Talimatlar daha sonra sıralanır ve sırayla yürütülür. Sıralanan yürütme talimatı listesini geriye doğru takip ederek, CBDC'nin tüm yaşam döngüsü boyunca işlemler geriye doğru izlenebilir. 28 Şubat'ta yayınlanan ilgili bir patent, merkez bankası tarafından para biriminin ikincil ihraççıları ile konuşlandırılan ön uç şifreleme makinelerini detaylandırıyor. Bunlar ikincil ihraçları ve işlemleri izler ve kabaca bir blok zinciri düğümüne benzer.

Yasa dışı faaliyetten şüphelenilen hesaplar kısıtlanabilir


Düzenleyici, işletme dairesinde kurulu bir kontrol cihazı sağlayacak ve bu cihazla, denetçiler önceden tanımlanmış kurallar dahilinde şüpheli hesapları kısıtlayabilirler. Bu, süpervizörlerin operatöre geçme ihtiyacını atlatmasına ve anında kısıtlamaya izin verecektir.

Uygulanabilecek kısıtlamalar arasında bir veya daha fazla hesap işletme otoritesinin engellenmesi, hedef hesaba para birimi akışının ve / veya hedef hesabın dışına para akışının yasaklanması ve hesapta tutulan tüm fonların dondurulması yer alıyor.

Cüzdan işlevselliği, davranışa ve kişisel verilere bağlı olacaktır


28 Şubat'ta yayınlanan bir başka Alipay patenti, her biri farklı hizmetler sunan birkaç farklı dijital para cüzdanı türü olacağını belirtiyor ve bir kullanıcının hangi türe sahip olduğunu belirlemek için bir yöntem belirtiyor.

Bunun, kullanıcının davranış verilerine ve sağlanan kimlik verilerine bağlı olarak iki sonuca göre tespit edilebileceğini önermektedir.

Patentte davranışsal veriler, işlemlerin kullanım sıklığı, miktarı ve yeri olarak belirtiliyor. Çin vatandaşlarının davranışları günlük yaşamda CBDC kullanımının dışında zaten izleniyor ve belirli ayrıcalık ve özgürlüklere izin veren bir "sosyal puan" oluşturuyor. Şu anda, bu davranışın kullanıcının cüzdan tipini de besleyip beslemeyeceği belli değil.

Listelenen kimlik bilgileri kimlik kartları, banka kartları ve cep telefonu numaralarından parmak izleri, ısırık izleri ve DNA gibi biyometrik verilere kadar.

Çin'in CBDC'si "anonim" işlemleri destekleyebilir


Önceki patentler, tüm CBDC ekosisteminin sert bir şekilde gözden geçirilmesini, izlenmesini ve kontrol edilmesini önerirse, 17 Mart'ta yayınlanan bir patent Alipay, anonim işlemleri destekleyeceğini belirtiyor.

Bununla birlikte, bunu yapma yöntemi, cep telefonu numarası ve e-posta adresi gibi genel bilgiler gerektiren "anonim" cüzdanlar oluşturmayı içeriyor.

Bu, yarı anonim bir işlem yöntemi sunabilse de, bunların tamamen izlenemez olması olası değil görülmüyor.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version