Bitcoin ve Kripto Para Vadeli İşlemleri Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Bitcoin ve Kripto Para Vadeli İşlemleri Nedir?
Bitcoin vadeli işlemleri için CME ve CBOE vadeli işlem borsaları ile kripto para birimi alanında yaygın bir uygulamadır

Bitcoin ve Kripto Para Vadeli İşlemleri Nelerdir?


Kripto para vadeli işlemleri, kripto varlıkları için gelecekteki fiyat hareketini işlemenin bir yoludur. Bitcoin vadeli işlemleri en yaygın kripto para vadeli işlemidir.

Chicago Ticaret Borsası (CME) ve Chicago Yönetim Opsiyon Borsası (CBOE), geçen yıl Aralık ayında nakit olarak yerleşik Bitcoin vadeli işlem ürünleri listeledi. Vadeli işlem sözleşmelerinin süresi dolduğunda, değer yatırımcıya Bitcoin yerine nakit olarak ödenir.

Online broker Trade Station vadeli işlem sözleşmelerini basit bir şekilde açıkladı:


Gelecekte bir emtia veya finansal aracın sabit bir tarihte yapılması veya teslim edilmesi için yapılan bir anlaşmadır
Her vadeli işlem sözleşmesi, belirtilen miktarda işlem gören ürünü içerir. CBOE Bitcoin vadeli işlemlerinin örneğinde , her vadeli işlem sözleşmesinde bir Bitcoin bulunur ve Bitcoin için Gemini kripto borsası açık artırma fiyatına göre hesaplanır.

Bu vadeli işlem sözleşmeleri (bu durumda, Bitcoin), piyasa arzı ve talebi sözleşmenin ve dayanak varlığın (Bitcoin) fiyatını belirlediği için, trader tarafından sözleşme zaman dilimi içinde herhangi bir zamanda satın alınabilir veya satılabilir.

Dolayısıyla, bir trader veya piyasa fiyatı spekülatörü olarak, Vadeli İşlemler, Ticaret İstasyonunun açıkladığı gibi, “risk ve fırsatları ile birlikte vadeli varlık pozisyonlarını almanıza gerek kalmadan” vadeli işlem pozisyonları almanıza izin verir.

Vadeli İşlem Ticareti Nasıl Çalışır?


CME veya CBOE'de yatırımcılar, esas alınan varlığı satın almadan veya elinde tutmadan Bitcoin fiyatına spekülasyon yaparak para kazanabilir veya kaybedebilirler.

Bitcoin Vadeli İşlemleri


Vadeli işlem alım satımının önemli bir kısmı, bu sözleşmelerin sözleşmenin açılması ile sözleşmenin sona ermesi arasında birden çok kez işlem görmesini içerir. Bitcoin vadeli işlemlerinin alım satımı genellikle sürekli değişen piyasa duyarlılığına adapte olmayı, Bitcoin'in spot fiyatına göre sözleşmeleri alıp satmayı içerir.

Sözleşme Sona Erme ve Uzlaştırma Nedir?


Sözleşme Sona Ermesi, vadeli işlem sözleşmelerinin süresinin dolduğu ve alım satım faaliyetinin sona erdiği tarihtir.

Sözleşme uzlaştırması da belirli bir tarihte gerçekleşir. CME Group anlaşmayı “orijinal sözleşmeyle ilgili yasal teslimat yükümlülüklerinin yerine getirilmesi” olarak açıklamıştır. Bu nedenle, belirtilen tarihte, dayanak varlığın miktarı sözleşme sahibine, ödeme sırasındaki piyasa fiyatı üzerinden verilecektir.

CME ve CBOE Bitcoin vadeli işlemleri nakit olarak yapıldığından, sözleşme sahibi, sözleşme sırasında sözleşmenin fiyatının fiat (USD, vb.) değerini alacaktır.
Bitcoin fiyatı üzerinde bir etkisi var mı?


NASDAQ gibi küresel borsaların vadeli işlemlerinin piyasalar üzerinde etkisi vardır. Bu nedenle, CME ve CBOE Bitcoin vadeli işlemlerinin Bitcoin fiyatı üzerinde aynı etkiyi yarattığını düşünmek yaygındır.

Bu bazen doğrudur. Bitcoin'in çizelgesine baktığımızda, vadeli işlemlerle ilgili uzlaşma tarihleriyle karşılaştırıldığında, genellikle yerleşim etkinliğinin önünde olması muhtemel bir fiyat eylemi vardı, ancak göreceğiniz gibi, her zaman böyle bir eylem yok.

Aşağıdaki grafikte, Bitcoin'in 29 Haziran (2018) CME altı aylık Bitcoin vadeli işlem ödemesinden önceki fiyatı gösterilmektedir.

Ayrıca 28 Aralık 2018'deki en son vadeli işlemler sözleşmesi sırasında Bitcoin'in fiyat hareketlerini de görebiliriz

Bitcoin ve Kripto Ticaret İşlemleri: Artıları ve Eksileri

Artıları
- Kaldıraçlı Alım Satım: Vadeli işlemler sermayenizi artırmanıza olanak tanır. Bu aynı zamanda kripto para bazlı borsalar için başka bir avantaj olabilir, çünkü her zaman kripto parayı borsalarda tutma riski vardır (güvenlik nedeniyle).

- Riskten korunma: Yukarıdaki nedenlerden dolayı, vadeli işlem işlemleri herhangi bir portföyü riskten korunmak için mükemmel bir yöntemdir. BTC'nizi satmak yerine, 2018'de sahip olduğumuz gibi bir ayı piyasası sırasında portföyünüzü korumak için bazı kısa vadeli işlemler satın alabilirsiniz.

Eksileri
- Yüksek Risk: Vadeli işlemler en yüksek riskli alım satım araçları olarak kabul edilir. Teminat miktarının size izin verdiği tasfiye fiyatına dikkat edin.

- Yüksek volatilite: Bir yandan volatilite trader'lar için cennettir; öte yandan, oynaklık bazen piyasa duyarlılığını belirlemeyi zorlaştırmaktadır.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version