Andreas Antonopoulos: Bitcoin Asla Monero Gibi Gizlilik Sunamaz

YouTube'da bir canlı yayında Andreas Antonopoulos gizlilik özelliklerinin yakında Bitcoin'e geleceğini, ancak Monero gibi gizlilik özelliklerinin asla yerini tutmayacağını ifade etti.

Popüler düşüncenin aksine, Bitcoin'de tüm işlem verileri herkes tarafından görülebilir ve bir kullanıcıyı bulmak için davranışsal olarak analiz edilebilir.


Antonopoulos, BTC gibi bir kripto para biriminde bu tür özellikler yaratmanın “muazzam miktarda tartışma yaratacağını” söyledi. Bitcoin'in temel çerçevesinin gizli adreslere izin vermediğini ekledi.

Soru-Cevap oturumunda Antonopoulos, Schnorr, Taproot ve Tapscript gibi uygulamaların “pek çok gelişmenin kapısını açacağını” söyledi.


Protokol, son on yılda MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen bir teknolojinin, bir kanıtlayıcının, bilginin gerçekte ne olduğunu söylemeden belirli bir bilgiye sahip olduklarını kanıtlayabileceğini belirtmektedir.

Bitcoin'de Gizlilik


Deneyimsiz olanlar için - Schnorr, Taproot ve Tapscript uygulamaları, Bitcoin'e daha fazla gizlilik özelliği getirmek için yaygın olarak benimseniyor.

Blockstream araştırmacısı Andrew Poelstra, Taproot'u muhtemelen tüm bitcoin işlemlerinin blockchain'de ayırt edilemediği bir yöntem olarak sundu. Ancak bazı dezavantajları da yok değil. Poelstra, işlem tutarlarının ve işlem grafiğinin hâlâ açıkta olduğunu ve “ele alınması daha zor olan sorunların” altını çiziyor.

Yukarıda belirtilen tüm protokoller açısından araştırmalar devam etmektedir. 2011 yılında Bitcoin'den ortaya Litecoin de gizlilik merkezli bir yol izliyor.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version