Tarihteki İlk Bitcoin Transferi ve 10.000 BTC'lik Alışverişi 😲

Tarihteki İlk Bitcoin Transferi ve 10.000 BTC'lik Alışverişi
Kriptosozluktv.com - Dünyanın ilk ve günümüzde hala lider kripto para birimi Bitcoin (BTC)'in ile ilk alışverişin nasıl, ne zaman ve kiminle yapıldığı hakkında fikriniz var mı? Günümüzde bazıları için Bitcoin ya da kripto paralar ile alışveriş fikri hala uzak olsa da geçmişte, hatta 10-11 yıl önce kimse daha Bitcoin'i duymamışken, BTC ile alışveriş yapanlar oldu. Hem de öyle Satoshilerle, 1-2 BTC ile değil. Tam 10.000 Bitcoin'e pizza siparişi veren bile oldu. Bu yazımızda sizlere tarihteki ilk Bitcoin alışverişi ve ilk BTC transferini paylaşacağız ve sosyal medya devi Twitter’da Bitcoin ile alakalı ilk Tweet’in hikayesini anlatacağız. Keyifli okumalar.

Tarihte bilinen ilk Bitcoin alışverişini yapan Laszlo Hanyecz, Mayıs 2010'da 2 adet büyük boy pizza karşılığında tam 10.000 Bitcoin ödedi. Tabii o zamanlar 40 dolara denk gelen 10.000 BTC günümüzde anlık kurla 95.906.500 dolara denk gelmektedir. Hayat ne tuhaf değil mi?

Konuyu Bitcointalk'a açan 
Laszlo Hanyecz, aslında pizza siparişinde pizzacı Bitcoin'i kabul bile etmemişti. Buna karşılık Hanyecz alışveriş yapabilmek için bitcoin talk sitesine "Birkaç pizza için 10.000 BTC ödeyeceğim; pizzayı kendin yapabilir veya sipariş verebilirsiniz" şeklinde bir konu açtı ve kullanıcılar arasında herhangi bir kişinin 10.000 BTC karşılığında pizzanın ücreti ödemesini istedi. Olumlu bir dönüş alan Laszlo bu işlemi tamamlamış gelen pizzanın fotoğraflarını bitcointalk konusuna eklemeyi de ihmal etmemiş. Tahmin edeceğiniz gibi ödemeyi yaparken çok ama çok ucuza aldığı BTC'lerin o dönem çöp olduğunu düşünerek kârlı bir alışveriş yaptığını düşünmüş olabilir. Şu an çok pişman olduğuna emin olabiliriz.

Ledger kazanmak için tıklayın!

Bununla da kalmıyor, bu alışveriş her yıl mayıs ayında dünyanın en pahalı pizzası olarak kutlanıyor. Aslında bu işlem dünyanın en pahalı pizzası olmak dışında beraberinde birçok ilki getirdi; Bitcoin ile yapılmış "ilk online alışveriş" sayılıyor. Bu durum da BTC'nin online alışverişlerde gayet kullanılabilir olabildiğini ispatlıyor. Yine de siz siz olun 2 pizzaya 10.000 Bitcoin vermeye kalkmayın. 😊


Ayrıca ek bir bilgi daha vermek gerekirse 2010 yılının Ocak ayında yine bitcointalk sitesi üzerinden sabunir adlı bir kullanıcı, bir masaüstü duvar kağıdı için 1 dolara tekabül eden 500 BTC ile ödeme almış olabilir. Alışverişin olduğuna dair kesin bir bilgi maalesef yok.

Tarihteki İlk Bitcoin Transferi

Bitcoin'in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto, ilk Bitcoin sürümünü oluşturmasının ardından ilk transferi gerçekleştirmek adına sistemin hazır olduğuna kanaat getirmişti. Nakamoto, bilgisayar programcısı Hal Finney’e 10 BTC transfer etmesi ile tarihteki ilk Bitcoin transferi 11 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşti.

Bilgisayar programcısı ve BTC'nin tarihine geçmiş kişilerden olan Hal Finney, ağustos 2014'te aramızdan ayrılmamış olsaydı, eminiz ki BTC'nin günümüze kadar gelen serüveni hiç şüphesiz ki onu çok mutlu edecekti. Hal Finney'in varsa eğer sahip olduğu Bitcoin sayısı ve serveti hakkında bilgiye ulaşılamamaktadır. Ancak bu konu hakkındaki tek bilgi Finney’in varlıklarının çocuklarına bıraktığı. Hal Finney, ilk Bitcoin transferinin taraf kişilerinden olmasının yanı sıra Twitter’da da tarihe geçmiştir. Sosyal medya platformu Twitter’da Bitcoin ile alakalı ilk tweet’i atan kişi olma özelliğini elinde bulunduruyor.

Hal Finney’in, Satoshi Nakamoto olduğuna dair geçmişte birçok iddaa ortaya atılmış durumda. Geçmişte, Satoshi Nakamoto olma adayı olarak en güçlü kişi Finney olarak görülüyordu. Bitcoin tarihindeki ilk transferin alıcı tarafı olması ve Bitcoin’in adı bile duyulmamışken kriptografi uzmanlığı yapan Finney, bu iddiaları ısrarla reddediyordu. Ancak günümüzde hala birçok insan Hal Finney’in, Satoshi Nakamoto’nun ta kendisi olduğunu düşünüyor.

Hal Finney'in 2013 yılında BitcoinTalk sitesine ilk BTC transferi şu açıklamaları yapmıştı.

Satoshi yazılımın ilk sürümünü yayınladığını duyurduğunda onu hemen bilgisayarıma kurdum. Sanırım Satoshi dışında Bitcoin’i çalıştıran ilk kişi bendim. Blok 70’li bir şeyi kazıdım ve Satoshi test için bana 10 coin gönderdiğinde ilk Bitcoin işleminin alıcısı oldum. Sonraki günlerde Satoshi ile bir e-posta sohbeti yaptım, çoğunlukla sistem ile ilgili hataları ona bildiriyordum ve o da bu hataları düzeltiyordu.
Hal Finney ALS hastasıydı. Yaşamının son yıllarını bu hastalıkla geçirdi. Sadece yüz kaslarını hareket ettirebilen Finney, göz hareketlerini takip eden bir bilgisayar aracılığıyla Bitcoin ile ilgili geliştirmelere katkıda bulunmaya devam ediyordu.

2013 yılında yayınladığı bir mesajda Finney şu ifadelerde bulundu:


Ben çok şanslı biriyim; ALS hastalığı ile yaşamak bile benim için tatmin edici.
28 Ağustos 2014 yılında Finney hayatını kaybetti ve daha sadece 56 yaşındaydı. Hal Finney’in ölümünün ardından vücudunun dondurulduğu bilgisini de fütürist Max More açıklamıştı.

Sizlerle 10.000 BTC'lik ilk Bitcoin alışverişini ve ilk BTC transferini paylaşmaya çalıştık.


Siz de ilklere tanıklık eden en büyük kripto para birimi Bitcoin (BTC)'e sahip olmak isterseniz Türk kripto para borsalarından olan Icrypex'i tercih edebilirsiniz. 💪


Ledger çekilişi:
Icrypex Telegram:
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version