Bitcoin ve Kripto Paralar Hakkında 10 Soru 10 Cevap

icrypexLider kripto para birimi Bitcoin ve ardından çıkan diğer kripto paralar yani altcoin'ler 2009 yılından günümüze kadar gelen sürede dünyadaki birçok insanın dikkatini üzerine çekti. Özellikle 2017 senesinde olağanüstü bir yükseliş yaşayan Bitcoin kripto paralara yatırım yapmak isteyenlerin merkezi haline geldi. Ancak insanlar ve devletler için yeni bir teknoloji olan kripto paralara alışmak hiçte sanıldığı kadar kolay değildi. Bu yazımızda Bitcoin ve Ethereum, Litecoin nedir, güvenli midir ve Bitcoin nereden satın alınır gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Ayrıca; 2 şanslı kişiye Ledger Wallet hediye!

1- Bitcoin Nedir ve Bitcoin Ne Zaman Çıkmıştır?

Bitcoin yani kısa adıyla BTC hiçbir kuruluş ya da merkez bankası ile ilişkisi olmadan 3 Ocak 2009 yılında hayatımıza giren ilk kripto para birimidir. Muhtemelen gerçek adı olmasa da Bitcoin'in manifestosunun yazarı Satoshi Nakamoto'dur.

2- Bitcoin'in Arkasındaki Blockchain Teknoloji Nedir?

Herhangi bir merkez, kurum ya da kuruluş tarafından üretilmeyen tamamen adem-i merkeziyetçi Bitcoin, noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Arkasında belki de birçoğumuz için Bitcoin'den çok daha büyük bir teknoloji olarak görülen Blockchain teknolojisi yatar. Bu ağda gerçekleşen transferler diğer noktalara çok kısa sürede ulaşır, her ne kadar adreslerin sahipleri bilinmese de hangi adresten hangi adrese transferin yapıldığı Blockchain kayıtlarına geçer. Bu kayıtlara blok adı verilir. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanır ve belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması gerekir. Yaklaşık 10 dakikada bir gerçekleşen bu işlemi mümkün kılan ilk kullanıcıya 50 BTC ödül olarak verilirdi. Bu sayede üretilmiş Bitcoin'ler piyasaya çıkmış olur. Her blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Bu sayede bozulması neredeyse imkansız bir blok zinciri yani Blockchain oluşur. Buradaki en büyük amaç mükerrer işlemlerin önüne geçmek ve tüm işlemleri kayıt altında tutmaktır.

3- Halving ve Madencilik Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk işlem sonrası verilen ödül 50 BTC idi. Bu verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür. Bu işleme halving denir. 50, 25, 12.5, ve bugün ise bir diğer halving günü. İşlem sonrası verilecek ödül sayısı 6.25'e düşecektir.

Bitcoin'in üretilmesi işlemine madencilik (mining), bu işlemi yapan kişiye de madenci denir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan Bitcoin yazılımını indirerek donanımlar (günümüzde genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştirilerek yapılır. İlk zamanlar bu işlemlerin USB belleklerle yapıldığını hatırlatmakta da yarar var.

Sistemin ilk blokunun adı "genesis block" olarak isimlendirilmiştir ve 4 Ocak 2009'da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu yaratan tarafından başlatılmıştır.

4- Bitcoin Güvenilir mi?

BTC'nin temel işleyişi eşler arası kripto para transferine dayanmaktadır. Arkasında yukarıda anlattığımız gibi Blockchain teknolojisinin varlığı ile merkeziyetsiz bir yapı özelliği taşımaktadır. Alım satım işlemlerinde ve depolamada ise alternatifler devreye girer. Alım-satım işlemleri için aracı şirketler mevcuttur. Her ne kadar kara borsada ya da aracı şirketler olmadan Bitcoin satılsa da bizler Bitcoin satın alabilmeniz için bir kripto para borsası kullanmanızı öneriyoruz. Saklama işlemleri için de Ledger tarzı donanım cüzdanlar kullanmanız güvenliğiniz için daha iyi olacaktır.

2 şanslı kişiye Ledger Wallet hediye!

5- Bitcoin Alışverişlerde Kullanılabilir mi?

Son yıllarda dünya genelinde insanların hayatına iyice giren Bitcoin ve kripto paralar günlük alışverişlerimizde de artık kullanılmaktadır. Bilinen ilk alışverişlerden biri ise 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000, evet tam 10.000 Bitcoin'e satın alınan pizza. 😄 Günümüzde ise birçok kuruluş tarafından (Paypal, Dell, Microsoft vb.) kullandığı bir elektronik ödeme sistemi haline gelmiş durumda. Bunun dışında birçok kıta ve ülkede bazı yerel dükkanlar tarafından da kabul edilmekte. Yakın bir gelecekte ise çok daha alternatifi olan ödeme yöntemlerinde karşımıza çıkacağı kaçınılmaz bir durum gibi görünüyor.

6- Altcoin Nedir ve Altcoinler ile BTC'nin Farkı Nedir?

Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Cardano, Dogecoin, Monero, Tron vb. binlerce kripto para birimi vardır ve bunlar kripto para borsalarında işlem görmektedir. Bazı altcoinler tüm piyasada büyük bir yer edinirken bazıları yok oldu ya da yok olmak üzere. Bazıları ise şaka amaçlı ortaya çıktı. Altcoinlerin birbirlerine paralel olarak benzediklerini ifade etsek de sundukları projeler, grafik şemaları, algoritmaları birbirinden farklıdır.

7- Ethereum Nedir ve Nasıl Üretilir?

Ethereum yani kısa adıyla ETH ilk kez Kuzey Amerika’da gerçekleşen Bitcoin konferansında, Ethereum’un yaratıcısı olan Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılmış olan en büyük birinci altcoin'dir. Ethereum bir altcoin olarak bilinse de ETH aslında tıpkı Bitcoin gibi Blockchain teknolojisinin gelişim göstermesini ve çeşitli alanlara açılmasını hedefleyen bir sistemdir.

En büyük ikinci kripto para birimi için tam olarak şu ifadeyi kullanabiliriz; Ethereum (ETH) hem kripto para birimi hem de bir kripto para işletim sistemidir.

Günümüz dünyasında internet aracılığı ile yaptığımız tüm işlemlerin (banka işlemleri, alışverişler, tarayıcı geçmişimiz vb.) verileri depolanmaktadır. Kurumlar tarafından da bu bilgilerin hangi amaçla kullanılacağı ise tam olarak kullanıcılar tarafından anlaşılamamaktadır. Bu ise ister istemez ortaya bir güven problemi çıkartır. Ethereum ise bu güven sorununa çözüm olmayı hedefleyen bir sistemdir. Merkeziyetsiz sisteme entegre olacak yazılımların ortaya çıkabilmesi için Ethereum, Ether (ETH) adlı kripto para birimini destek amaçlı ortaya çıkarmıştır.


8- Litecoin Nedir?

Şu anda CoinMarketCap sıralamasına bakıldığında dünyanın en büyük 7. kripto para birimi olan Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011 tarihinde GitHub aracılığı ile kripto para evrenine giriş yaptı. Tam 1 hafta sonra ise Litecoin ağı işlemlerine resmen başladı. LTC Blockchain teknolojisinde yeni bir bloğun oluşum süresi 2.5 dakika gibi bir süreye kadar düştü. Bu sayede scrypt algoritması, SHA-256 algoritmasının yerini almış oldu. Litecoin (LTC), global olarak dünyanın her bir yanına ve tüm kullanıcılar tarafından çok düşük bir işlem ücreti ile para transferi yapmanızı sağlayan bir kripto para birimidir. BitcoinEthereum ve diğer kripto paralarda da olduğu gibi merkezi otoriteye bağlı olmayan Litecoin, kaynak kodunun açık olduğu uluslararası bir ödeme sistemi sunmaktadır. LTC'nin kullandığı matematik altyapılı sistemi tüm ağı koruma görevini üstlenmektedir.

10- Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve Kripto Paralar Nasıl Satın Alınır?

Bitcoin, Ethereum ve Litecoin'i kripto para borsalarından satın almak tercih edilen güvenli yöntemlerin başında gelir. Sizler de lider kripto para birimi Bitcoin satın almak için Türk kripto para borsası Icrypex'i tercih edebilirsiniz. Icrypex kripto para borsasından ayrıca Ethereum, Litecoin, Ripple, Stellar, BAT ve BiLira'da alabilirsiniz.
Icrypex Telegram: http://bit.ly/icrypextelegram
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version