Mart Ayında Neler Oldu? Kripto Paralar "Resmen" Para Olma Yolunda mı? 💪

Öncelikle bu yazı için Icrypex'e teşekkürler, yazı kaynağı: https://bit.ly/2wEY1eL

Mart ayı kripto paraların fiyatları olarak baktığımızda her ne kadar sancılı geçse de, devletlerdeki düzenlemelere baktığımızda kripto paralar için epey olumlu gelişmeler yaşandı. Çin'in Wuhan kentinten dünyaya yayılmaya başlayan Corona virüsü salgınından sonra küresel piyasalarda ciddi düşüşler yaşanırken kripto para piyasası da bundan nasibini aldı. Başta Çin olmak üzere CBDC hakkındaki gelişmeleri, ABD kongresindeki yasa tasarısını, Corona virüsü teşvik paketinde dijital dolar söylemleri, Hindistan'daki kripto para yasağının kalkması gibi birçok gelişmeyi Kriptosozluktv.com'da sizlerle paylaştık. Şimdi ise Mart ayının sonunda Icrypex'in Mart ayını derleyen ve devletler düzeyinde kripto paraları ilgilendiren bilgilerin olduğu blog yazılarından birini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kripto Paralar "Resmen" Para Olma Yolunda İlerliyor!

Ülkelerin, kripto paralarla ilgili gerçekleştirdiği atılımlar yeni değil, ancak geçtiğimiz günlerde peşi sıra karara bağlanan yasal uygulamalar, uluslararası siyaset ve ekonominin kripto paraları gün geçtikçe zaruri hale getirdiğini gözler önüne seriyor. Nakitsiz toplum anlayışının nüfuz etmesi, ihtiyaçların ve dolayısıyla taleplerin gün geçtikçe dijitalleşmesinin yanı sıra siyasal ve ekonomik olarak gün yüzüne çıkan bazı meselelerde blokzincir teknolojisinin ve kripto paraların kullanılabilecek ilk seçenek olduğu anlaşıldı. Yakın zamanda, özellikle küresel olarak yayılan salgın hastalıklarda ve jeopolitik karışıklıklarda blokzincir teknolojisi ve kripto paraların önemi perçinlendi ve çalışmalara hız verildi.

Ülkeler Kripto Para Regülasyonlarına Adım Atıyor

Mart 2020 tarihi itibari ile kripto para kanadında etkili bir yapıya sahip ülkeler çeşitli düzenlemeler için ciddi adımlar attı. Bu kapsamda, ilk olarak ABD Hazine Bakanlığı, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in liderliğinde kripto para toplantısı düzenleyerek ABD'nin bu alanda diğer ülkelerden geri kalmaması gerektiği vurgulandı. Çekimser tavır sergileyen ABD, bir nebze de olsa tutumunu gevşetti ve yeniliklere açık olduğunu belirtti. Bu durumda, Çin’in de büyük katkısı olduğu düşünülebilir. Rekabet halindeki iki ülkenin ekonomik ve teknolojik anlamda yapacakları atılımlar küresel anlamda girdikleri mücadelede öncü olarak rol almalarını sağlayabilir.

Bir diğer pozitif haber ise Hindistan’dan geldi. Hindistan Merkez Bankası 2018 yılında bankaların kripto para borsalarıyla olan işbirliğini yasaklayan bir karar açıklamıştı. Bunun üzerine 2 yılın ardından Hindistan Yüksek Mahkemesi kararı geçersiz kılarak kripto para yatırımcısını sevindirdi. Hindistan Merkez Bankası karara itiraz etse de Yüksek Mahkeme’nin kararını çok nadir değiştirdiği biliniyor. Ülkedeki kripto para borsaları ise, kararın ardından, itibari para birimleri üzerinden işlem yaptırmaya başladılar. Hindistan'ın bu atılımı ülkede kripto para ile işlem yapma oranını artırabileceği konuşulan konular arasında. Atılan bu adımın ardından ise Hindistan’ın kripto paraları net bir şekilde tanımlaması bekleniyor.

Güney Kore’de ise kripto para kullanımı artık yasal statüye kavuştu. Ulusal Meclis’in onayladığı tasarıya göre, kimliğiyle işlem yapmak isteyen herkes yasal olarak işlemlerini gerçekleştirmiş olacak. Tasarının ise önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi bekleniyor. Güney Kore genelinde yasal olan faaliyetin çizildiği çerçeve içerisinde işlem yapma sayısını artıracağını ve halkın kripto paralara pozitif yönde reaksiyon göstereceği tahmin ediliyor.

Diğer yandan Fransa, resmen emsal değerinde bir karara imza attı. İki kripto para borsasının davasından kripto para sektörünü pozitif yönde etkileyecek bir karar alındı. Mahkeme kararına göre, Bitcoin emtia olarak tanımlandı. Bu da Bitcoin (BTC)'in para gibi değerlendirildiği sonucunu doğuruyor. Bu sayede, kredi vermek, işlem yapmak ve mübadele aracı olarak kullanmak piyasadaki hacmi artıracak karar olarak değerlendiriliyor.

Kripto paraları hassas terazide tartan birçok ülke, günün sonunda uluslararası birçok açmazdan kurtulmak için Blockchain teknolojisi ve kripto paraları heybesine doldurmaya başladı. İtibari para birimlerini dahi dijitalleştirmek için adım atan birçok ülkenin merkez bankası, kripto para birimleri konusunda araştırma alanını genişletti. Ekonomik nedenler ve teknik göstergelerden dolayı geri çekilme süreci içinde olan kripto paraların, bu atılımların ardından, yatırımcı davranışının da pozitif etkilenmesi sayesinde ilerleme kaydedebileceği düşünülüyor.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version