2020 Yükselişle Başladı, Peki Bizleri Neler Bekliyor? 🔥 Icrypex'in CEO'su Gökalp İçer'e Sorduk!

Kriptosozluktv.com - 2020 yılında Bitcoin'deki artışla kripto para topluluğunu heyecanlandıran gelişmeler oldu ve olmaya da devam ediyor.

Icrypex'in CEO'su Gökalp İçer ile yaptığımız bu röportajda kendisinin 2019 hakkında yorumunu, 2020 yılında neler olabileceğine, bu yıl Türkiye'nin kendi kripto parasını test edeceğine ve daha birçok konuda fikirlerini aldık. Keyifli okumalar! 😊

1- Icrypex'in 2020 yılı hedeflerinden bahseder misiniz?

Biliyorsunuz ki komisyon kampanyanız epey konuşulmuştu, şimdi de transfer ücretlerini kaldırdığınızı duyurmuştunuz. 2020 yılında Icrypex kullanıcılarını daha başka neler bekliyor?

2019 yılında olduğu gibi, 2020 yılı da ürün yelpazemizi genişleteceğimiz, çok daha yüksek hacimlere ulaşacağımız, yine düşük komisyon oranlarıyla fark yaratacağımız bir yıl olacak. Bir gecede transfer ücretlerini kaldırmaya karar verdik. Yatırımcı dostu davranış, yenilik ve sürpriz gelişmelerimize hız kesmeden devam edeceğiz.

2- 2020 yılında Bitcoin ve kripto paralar hakkında beklentileriniz ne yönde?

Teknik olarak baktığımızda Bitcoin'de 5000 USD seviyesinin altında gerçekleşecek bir fiyat öngörümüz bulunmuyor. Bunun yanı sıra, 20000 USD ise görebileceği seviyeler arasında yer alıyor. Bunu zaman zaman sizlerle de paylaştığımız teknik analiz ve zaman serisine dayalı birtakım kantitatif analizlerimizle tahlil edebiliyoruz. Tüm verileri incelediğimizde bir de bitcoinde gerçekleşmesi beklenen yarılanma sürecinin fiyatlama konusunda umut verici olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda, altcoinlerin de Bitcoin ile harmoni içerisinde hareket etmesini bekleyebiliriz. Yine de tabii ki koşulları, süreç içerisinde yatırımcı davranışlarını da göz önünde bulundurarak incelemekte yarar var.


3- Kişisel olarak takip ettiğiniz kripto paralar var mı?

Birçok kripto parayı ve reaksiyonlarını takip ediyoruz, ancak ethereum ve üstlendiği yenilikleri ayrıca inceliyoruz. Özellikle, PoS’a geçiş sürecini yakından izliyorum. Bunun dışında blokzincir teknolojisinin gelişimine ışık tutmaya çalışan EOS ve IOTA gibi kripto paraları da yakın markaja alıyorum. 

4- Bildiğimiz üzere Şubat sonunda Icrypex'in düzenleyeceği bir meetup var. Meetup'ta neler olacak? Meetup'a nasıl katılınabilinir? Etkinlik sonrası katılımcılara ne gibi faydaları olacak?

Kripto para gerek dünyada gerek ülkemizde henüz çok yeni ve gelişmekte olan bir enstrüman. Ayrıca sektör hala gelişiyor bu sebeple öğrenilecek çok fazla şey var. Biz de borsa olarak, kripto paralarla ilgilenen tüm bireyleri gerek teknik analiz, gerekse temel terimlerle ilgili bilgilendirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz, yatırımcıları günlük ve haftalık analizlerle bilgilendirip destek direnç seviyeleri paylaşıyor, ofisimizde yatırımcı eğitimleri düzenliyoruz. Yatırımcılarımızla iç içe olmayı ve bilgi paylaşmayı seviyoruz. Meetup'ın çıkış noktası da aslında bu oldu. Sektörün öncüleri ve sektöre ilgi duyanları buluşturma arzusuyla bir etkinlik gerçekleştirmeye karar verdik. Etkinlikte, kripto para sektörünün önde gelen isimlerini ve kripto paralarla ilgilenen kişileri bir araya getireceğiz. Blockchain ve kripto paralarla ilgili gündem değerlendirmesi ve bilgi alışverişi yapılacak. Kahoot uygulaması ile katılımcılar arasında gerçekleşecek kripto paralar temalı mini bir yarışma planlıyoruz. Kazananlar için sürpriz ödüllerimiz de var. Kısa süre sonra detaylar web sitemizde ve sosyal medyalarımızda yer alacak.

5- Güney Kore hükümetinin kripto paralardan %20 oranında vergi alacağı konusunda basında değerlendirmeler yapılmıştı, sizce ilerleyen günlerde Türkiye'de kripto paralarda vergi alınabilir mi? Böyle bir şey gerçekleşirse kripto para kullanan Türk kullanıcılarını nasıl etkiler?

Türkiye'de önümüzdeki süreçte kripto para piyasası ile ilgili bir takım düzenlemeler elbette görebiliriz. Açıkçası regülasyonlara karşı hazırlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak, vergi konusunda herhangi bir çalışma başlatıldığına dair bir beklentimiz yok. Böyle bir konu gündeme gelirse, vergi oranı hem kripto para borsalarını hem de yatırımcıyı yakından ilgilendirecektir. 

6- Bildiğiniz üzere 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı açıklanmıştı. Bu programda 2020 yılında Türkiye'nin kendi kripto parasını test edeceği ifade ediliyordu. Bu konu hakkında sizin düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Birçok ülke gibi Türkiye de gelişen dijital dönüşüme karşı kayıtsız kalmak istemiyor. Bu projeyi gönülden desteklediğimizi söyleyebiliriz. Bu ve benzeri açıklamalar ve adımların, Blockchain teknolojisine olan güveni pekiştireceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan gerek kapalı devre sistemler olsun, gerekse açık devre ve konvertibl ürünler olsun, otoriteler ve devletler de bu teknolojik atılımın içerisinde yer almak istiyorlar. 

7- Sizce 2019 yılı başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar için nasıl geçti. 2019 yılındaki en önemli gelişme ya da gelişmeler hangileriydi?


Özellikle Bitcoin ve Litecoin için görece verimli bir yıl oldu. 2019 yılının kırılım noktasını oluşturan önemli gelişmeler arasında Facebook’un Libra meselesi ve Çin’in blokzincir atılımlarını sayabiliriz. Her iki gelişme de fiyat hareketlerinde etkin rol oynadı. Merkez bankalarının dijital para hamleleri ve şirketlerin ve varlık kuruluşlarının da Blockchain teknolojisinin içerisinde olmak yönündeki ArGe yatırımlarının sektörü derinleştirdiğini görüyor, bu adımların sektöre katkısının olacağını düşünüyoruz.

8- Icrypex 2019 yılındaki hangi hedeflerine ulaştı?

2019 yılı bizim adımıza ürün yelpazemizi geliştirmek için adım attığımız bir yıl oldu. Türkiye’de kripto para piyasasında ihtiyaç olan ve özlem duyulan meselelerin tabanını oluşturduk. Yatırımcılarımızın piyasa bilgisini artırmak için hem kantitatif analiz hem de teknik analiz konusunda çalışmalar yayınladık. "Şeffaf ve 7/24 ulaşılabilir borsa" olgusunu piyasaya kazandırdık. Bizimle birlikte, diğer borsaların da şeffaflık yönünde adım attığını görüyoruz. Türkiye’de bir ilk olan 7 gün 24 saat Müşteri Desteği hizmetini getirdik. Bunlar, Kripto Para Borsalarında alışık olunmayan yöntemlerdi. Ancak hem bize hem de sektöre katkısının olduğunu görüyoruz. Finansal piyasalardaki ve türev piyasalarındaki tecrübemizi kripto para piyasalarına da getirmek istiyoruz. Diğer taraftan yapay zeka, nesnelerin interneti ve blokzincir alanında ortaya çıkan yenilikleri kendi tabanımıza dahil etmek için bir takım yapılar oluşturduk ve bunu 2020 yılı içerisinde geliştirerek yatırımcılarımıza sunmayı amaçlıyoruz. Hedeflerimiz büyük ve bu yolda attığımız adımlar sağlam. 

9- Son olarak Kripto Sözlük takipçilerine ve Icrypex kullanıcılarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bünyemize katacağımız yeni kripto paralar ve analizlerle yatırımcılarımızın yanında olacağız. Kampanyalar ve yeniliklerle yolumuza devam edeceğiz. Kripto Sözlük kullanıcıları ve yatırımcılarımız takipte kalsınlar diyoruz.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version