Çin Kripto Parası ile ABD'nin Dünya Sahnesindeki Yerini Sarsmayı mı Hedefliyor?

dijital yuan
Çin merkez bankası kripto para birimi olan "DCEP" ile kripto para, banknot ve diğer para eşdeğerlerini değiştirmeye doğru adımlar atmakta. Çin son zamanlarda DCEP'in piyasaya çıkmadan önce yapılması planlanan aşamalardan biri olarak 1 Ocak 2020 tarihinde şifre yönetimini hedefleyen bir yasayı uygulamaya geçirdi.

Dijital Ticaret Odası Başkanı Perianne Boring'e göre, Çin CBDC'nin geliştirilmesiyle ilgili söylentiler Facebook'un tartışmalı Libra kripto parasını ortaya atmasından sonra ortaya çıktı. Halbuki gerçekte Çin en az beş yıldır DCEP'i geliştirmeye çalışıyor. The Scoop'un son bölümünde Boring, Çin'in Blockchain teknolojisinde ve CBDC'de lider olup olmadığı konusunda kesinlikle hiçbir soru işareti olmadığını söyledi. 
Perianne Boring sözlerine şu şekilde devam etti:
ABD'nin teknolojik liderliğini başka herhangi bir yetki alanına bırakırsa kaybedecek çok şeyi var.
Perianne Boring, dijital bir doları zorlamanın arkasındaki düşüncenin ABD'nin Çin'in gerisinde kalmasını istemediği için olmadığını iddia etti. Ona göre argüman "ulusal güvenliği korumak" ifadelerinde bulunurken dikkat çeken şu detayları da ifade etti:
Dolar dünyanın birçok ülkesi tarafından sürekli saldırı altında. Doların saldırıya uğramasının yollarından biri de teknolojidir. Ve eğer finansal sistemimizi destekleyen en iyi teknolojiye sahip olmazsak ve başka bir ülke altyapımızı atlarsa, bu dünya sahnesindeki duruşumuzu tehlikeye atabilir.
Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler de CBDC trendine atladılar. Güney Kore merkez bankası ikinci bir CBDC ekibi kurmaya hazırlanıyor. Çin Yuanının gelişimine ayak uydurma ihtiyacı duyan üst düzey Japon milletvekilleri, hükümetlerini 2020 için G7 gündeminde "Dijital Yen" için çağırdılar. Çin'in aksine, ABD hala CBDC fikrini araştırma sürecinde. Başkan Lael Brainard, geçtiğimiz günlerde ABD Federal Rezervinin hala dijital doların potansiyelini incelediğini ve "CBDC'ler hakkındaki anlayışımızı ilerlettikçe" diğer merkez bankalarıyla işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Boring, ABD'nin bu alanda lider olmaya odaklanması gerektiğini ifade ederken:

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında geniş çapta yoğun bir iletişim var. ABD'nin genel olarak Çin hükümeti ve Çinlilerle birçok ekonomik sorunu var. Gerçekten odaklanmamız gerektiğini düşündüğüm şey bu alanda lider olmak.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version