Monero (XMR)'dan Daha Fazla Gizlilik: Triptych ❗

Monero Research Lab (MRL), 6 Ocak 2020 tarihinde Triptych adlı logaritmik boyutu bulunan halka açık imza sistemi önerisini yayımladı. Logaritmik boyutlu halka imza sistemi önerisi yayımladı. Monero'nun temelinde yer alan anonimlik mekanizması olarak görev yapacak bu sistem, boyutları düşürmeyi hedeflerken coin açısından da gizlilik özelliğini daha da artırmayı hedeflemekte. Halka imza yöntemi ile gizlilik sunan Monero, yeni güncelleme ile beraber imzaların boyutunun azaltılmasını sağlayabilir. Triptych imza boyutunu küçültürken gizliliği ve dolayısıyla güvenliği de arttırıyor.

Monero Triptych ile Daha Fazla Gizlilik

Diğer kripto para birimlerinde takip edilebilen işlemler, Monero’nun halka imza yöntemi sebebiyle bu ağda takip edilemiyor. Halka imza yönteminin takip edilememesini sağlayan unsurlarından birisi de sahte veya yem olarak ifade edilebilecek işlemleri barındırması şeklinde açıklanabilir. Monero, göndericinin gerçek kimliğini gizlemek için blok zincirine birçok sahte işlem gönderiyor. Monero şu an için tek bir işlemde 24 adet sahte işlem kullanıyor. Kullanıcılar işlemin masrafını etkileyen bu sayıyı isterlerse düşürebiliyorlar.

Monero (XMR), işlem aşamalarını gizlemek adına birden fazla mekanizma kullanan, gizlilik odaklı bir kripto para birimi. İşlemlerin izlenmemesi için oluşturulan savunma stili halka imzalarla sağlanmakta. Gerçekleştirilen yöntemde, transfer yapan kişinin varlığı, blockchain üzerinde bulunan belli başlı noktalardan rastgele seçilerek çalışmakta.
Monero’nun yeni özelliği Triptych’in sağlayacağı ilk yenilik, halka imzaların boyutunu doğrusal olarak değil de logaritmik olarak ölçeklendirerek düşürmek. Bu sayede yüksek performans gerekmeksizin halka boyutunda büyük bir artış kapasitesi sağlanacak. Yeni geçilen sistemde halka imzalar yine lineer olarak doğrulama süresine tabi tutulacak. Bu durumda boyutu artırmak işlemleri doğrulama zorunluluğu bulunan nodeları bir hayli zorlayabilir.

Yeni mekanizma, teoride işlem onay süresini 45 mili-saniyeye düşürmeyi hedefliyor. Monero’nun bu güncelleme öncesindeki mevcut değeri ise 100 mili-saniye seviyelerinde yer alıyor. Bu %50’den bile daha büyük bir iyileştirme olarak gözüküyor. Triptych oldukça büyük bir gelişme vaat etse de bu teknoloji, hâlâ test aşamasından geçmedi. Triptych şu an için sadece bir teori olarak gündemde yer alıyor. Doğal olarak Monero’dan Triptych’in uygulanacağı tarihle ilgili bir açıklama da yapılmadı.

Anonimliğin Artırılması

2017 yılında işlemlerin tamamiyle anonim bir hal alacağını iddia eden makalenin ardından Monero’nun küçük halka boyutları kripto para toplulukları tarafından yoğun bir şekilde eleştirildi. Gizliliği artırmak adına Monero topluluğu; kendi kendine işlem gönderebilme sistemi ve veri karıştırma gibi sistemlerini öneriyor.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version