Blockchain Cüzdanı (Wallet) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Kriptosozluktv.com - Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Stellar gibi önde gelen kripto paraların desteğini bünyesinde bulunduran Blockchain cüzdanını sizler için inceliyoruz.

Blockchain Cüzdanı (Wallet) Nedir?

Her şeyden önce Blockchain cüzdanını, Blockchain teknolojisiyle karıştırmamak gerekiyor. Bitcoin ile hayatımıza giren teknolojinin ismi Blockchain, Blockchain cüzdanı ise kullanıcılara kripto para depolama ve  için oluşturulmuş tamamen açık kaynak kodlu bir cüzdan hizmetidir. Blockchain.com web sitesi üzerinden hizmet veren cüzdan, piyasada en fazla kullanılan Bitcoin cüzdanı olarak biliniyor.

Blockchain Web Cüzdanı

Blockchain, ilk olarak web ortamında hizmet vermeye başlamıştı. Önceleri blockchain.info adresinden hizmet veren web sitesi, daha sonradan blockchain.com alan adına taşındı ve Blockchain web cüzdanınıza internetin olduğu her yerden, her an kolayca erişebilirsiniz.


Yeni Bir Blockchain Cüzdanı Oluşturmak

Blockchain.com'dan, 1 dakika gibi kısa bir sürede yeni bir cüzdan oluşturabilirsiniz. Her cüzdan için özel olarak yeni bir cüzdan kimliği (Wallet id) oluşturulur. Cüzdanınıza erişim sağlarken cüzdan kimliği ile giriş yapacağınızı unutmayın. Her cüzdan kimliği bir cüzdana aittir ve tek bir e-posta hesabıyla sınırsız yeni cüzdanlar oluşturulabilir. Cüzdan kimliklerinizi unutmanız durumunda, mail adresinize hatırlatma maili alabilirsiniz. Aynı zamanda ilk kayıt olduğunuzda, gelen e-postanın en altında da cüzdan kimliğinizi bulabilirsiniz.


E-Posta ve Şifre

İlk Blockchain cüzdanınızı oluşturmak için https://login.blockchain.com adresini ziyaret ederek yeni üyelik oluşturup kendinize yeni bir cüzdanı kolayca oluşturabilirsiniz. Cüzdan oluşturulduğunda, bir e-posta alacaksınız. E-posta adresinizi onaylayın ve cüzdanınız için ilk güvenlik önlemini alın.

İlk Olarak Neler Yapılmalı?

Cüzdan oluşturmak yani üye olmak için kullandığınız e-posta adresinizi onaylayın, sizin için üretilen cüzdan kimliğini ve şifrenizi güvenli bir yere not edin. Cep telefonunuzu onaylayabilir ya da Google Auth gibi iki aşamalı kimlik doğrulaması özelliğini aktifleştirebilirsiniz. Ekstra güvenlik için, ikinci şifre belirtmenizde fayda var. İkinci şifrenizi ana cüzdan şifresinden tamamen bağımsız olarak belirlemeniz, güvenlik adımlarını tamamlamanızı sağlayacaktır.


Blockchain Mobil Cüzdanı


Blockchain'i Android ve iOS işletim sistemli akıllı telefonlarınıza yükleyerek de cüzdanınızı her an elinizin altında bulundurabilirsiniz. Mobil cüzdanda web sürümüne yakın özellikleri bulabilirsiniz. Özellikle sık sık, kripto para gönderip alan biriyseniz muhakkak tavsiye ederiz. Telefonunuzun desteklediği özelliklere bağlı olarak parmak izi, yüzünüz veya PIN ile kolayca cüzdanınıza erişim sağlayabilirsiniz.

Mobil cüzdanda bir kez giriş yapıldıktan sonra, Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Stellar alıcı cüzdan adreslerini, cüzdana giriş yapmadan kolayca görebilirsiniz. QR kodu ile karşı taraftan en hızlı şekilde ödeme alabilirsiniz.


Mobil Uygulama Eşleştirme Kodu

Yeni bir hesap oluşturacaksanız, mobil uygulama üzerinden kolayca yeni hesap oluşturabilirsiniz. Ancak çoğu zaman mobil cüzdan, web sürümüne kıyasla çok düşük performans ve çok fazla hatalar sunabilir. Bu yüzden tavsiyemiz, cüzdanınızı web ortamında oluşturup, daha sonra mobil cüzdandan kodu taratarak giriş yapmanız olacaktır. Daha sonrasında tekrar web cüzdana erişmeniz gerekmeyecek ve telefonunuz üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz. 


Donanım Cüzdanı

En güvenilir kripto para depolama yöntemi olarak bilinen donanım cüzdanları Blockchain'de de mevcut. Kendi ürettikleri donanım cüzdanlarını entegreli bir şekilde kullanabilir ve tüm yatırımlarınızı tamamen güvende tutabilirsiniz. Sadece 16 gram ağırlığında ve bir USB kablosu ile çalışan donanım cüzdanının arkasında tanınan isim Ledger var. Ledger satın almak isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Blockchain cüzdanında, donanım cüzdanlarını kullanabilmeniz için USB'ye takıp adımları takip etmeniz yeterli. Ayrıca Lockbox haricinde, Ledger'in ürettiği Nano S donanım cüzdanı da desteklenmekte.


Desteklenen Kripto Paralar

Blockchain ilk zamanlarında sadece Bitcoin için kullanılabiliyordu. Daha sonrasında popülerleşen Ethereum da Blockchain cüzdanındaki yerini aldı.


Bitcoin

Blockchain cüzdanlarında Bitcoin için depolama ve alım/gönderim gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca masaüstü cüzdanlarınızda oluştuğunuz Bitcoin adreslerinizi de bu cüzdana kolayca taşıyabilirsiniz. Kendi cüzdanınız içerisinde farklı cüzdanlar oluşturabilirsiniz.


Bitcoin Cash

Ana Bitcoin ağının çatallanması sonrası ortaya çıkan Bitcoin Cash, Blockchain tarafından desteklenmişti. O günden bugüne pek çok kişi gerçek Bitcoin'in aslında Bitcoin Cash olduğunu ortaya atmıştı. Bitcoin Cash ilk zamanlarında iyi bir performans sergilemişti ve şu sıralarda da popülerliğini korumaya devam ediyor. Blockchain ile BCH'lerinizi gönderebilir, alabilir ve yeni adresler oluşturabilirsiniz.


Ethereum

Ethereum da Blockchain cüzdanında yönetebileceğiniz bir kripto para. Ancak şuan için sadece tek bir adres üzerinden yönetilmektedir. Alımlarınızı sadece tek bir ETH adresine alabilirsiniz. Sınırsız bir şekilde yeni adres türetme gibi bir fonksiyon şuan için mevcut değil.


Yedekleme İfadelerinizi Mutlaka Kaydedin!

Her cüzdanın benzersiz bir yedekleme ifadesi vardır. 12 kelimeden oluşan bu ifadeyle, cüzdanınızı, şifrenizi ve geriye kalanları unutsanız bile tekrar erişim sağlayabilirsiniz. Yedekleme ifadesi cüzdanın özel anahtarıdır ve bu özel anahtarı son derece güvenli bir şekilde saklamanız gerekir.


2FA Mutlaka Kullanın


Cüzdan girişlerinde ek bir güvenlik önlemi için kullanılabilir. Telefon numarası ya da Google Auth gibi yazılımlarla 2FA önlemini alabilirsiniz. Bu güvenlik katmanı sadece cüzdan girişinde sorulmakta ve doğru giriş yapıldığında hesaba erişim sağlanabilmektedir.



Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri

full-width
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version