Visa'nın Ar-Ge Kolu, Finansal Veri Toplayıcılarının Yerini Alabilecek Bir Blockchain Sistemi Geliştirdi

Dünyanın en büyük kart ödeme ağı olan Visa, bankaların Müşteri işlem verilerini Mint ve Credit Karma gibi tüketici finansal uygulamalarına nasıl aktarabileceğine dair bir Blockchain sistemi geliştiriyor.
Visa'nın araştırma ve geliştirme kolu tarafından yayınlanan bir makalede, araştırmacılar LucidiTEE adlı bir sistemi tanımlamaktadır. Bir blockchain üzerinde hassas kişisel verileri paylaşmak, bu verileri güvenilir bir yürütme ortamı (TEE) içinde kırmak ve tarafların her birinin hesaplamanın bir çıktısını almasını sağlamak için geçmiş tabanlı politikaları kullanmak için bir sistemi özetlemektedir.
Luciditee'nin ilk uygulaması müşteriler ve finansal uygulamalar arasında veri paylaşıyor. Böyle bir yapılandırma, Visa'nın düşüncesine aşina olanlara göre Plaid, Envestnet Yodlee, Finicity gibi toplayıcılar için sorun yaratabilir.
LucidiTEE ayrıca bankaların dolandırıcılıkla mücadele için makine öğrenimi algoritmalarını eğitmek veya finansal veri izleme uygulamalarının anonim müşteri verilerini Google gibi teknoloji devlerine satmasını engellemek için veri paylaşmasına izin verebilir. 
Makalede Luciditee "Birden fazla tarafın büyük ölçekli özel verileri ortaklaşa hesaplamasını sağlayan ilk sistem" olarak tanımlarken, giriş sağlayıcıları çevrim dışı olduğunda bile politika uyumluluğunu garanti ediyor.

"Granüler kontrol"

Visa'nın makalesini inceledikten sonra, Salt Lake City merkezli veri toplayıcı Finicity, önerilen sistemin veri toplayıcıların bugün sağladığı hizmet düzeyini sağlayamayacağını belirtti.
Finicity kurucusu Nick Thomas:
Veri alışverişi olarak tanımlandığı zaman basittir, ancak çok sayıda kullanım durumu, veri zekası, verideki değişimler, güvenlik, mahremiyet, düzenleme ve daha pek çok şey üzerinde durduğunuzda, çok daha karmaşık hale gelir.
Thomas, ID odaklı Sovrin Vakfı'nın kurucu görevlisi olan Finicity'nin veri gizliliğini engellemeye çalıştığını söyledi. 
Nick Thomas ayrıca sözlerine şu şekilde devam ett:
Her zaman tüketicilere finansal verileri üzerinde daha ayrıntılı ve güvenli bir kontrol sağlama ve bunu daha bilgili olacak ve daha akıllı finansal kararlar verecek şekilde yapmakla ilgili.
LucidiTEE, akıllı sözleşmelere benzer, ancak Blockchain'in tamamını okuyabilen, tarih temelli politikaları uygular. Bu, kullanıcılar çevrim dışı olsalar bile, bilgilerinin izin vermedikleri şekilde hesaplanmamasını sağlar. 
Makalede açıklanan sistem, çıktıların her tarafa gönderilmesini sağlamak için çıktılara erişim izni verilmesini sağlayan protokolleri kullanır. Blockchain, tüketicilerin para harcadıklarını gösteren grafikler karşılığında şifrelenmiş verileri Mint ile paylaşmak gibi kullanıcıların etkinleştirmek istedikleri politikayı koyacağı bir emanet hesabı gibi davranır.
LucidiTEE'nin Blockchain'i, güvenilir uygulama ortamını yalnızca belirli hesaplamaları yapıyor. Bu şekilde, TEE’yi elinde tutan şirket kurcalamayacak ve LucidiTEE’deki her parti bir TEE’yi yönetmek zorunda kalmayacak. 
Muhasebe defteri daha sonra, bir sonraki hesaplama yapıldığında tarih tabanlı protokollerin gözden geçirilmesi için şifrelenmiş girişlerin ve çıkışların tüm şifreleme karma özetlerini ve hangi işlevlerin çalıştırıldığını saklar.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version