Çin'in Kripto Parası Dijital Yuan Nedir?

Son günlerde sık sık konuşulduğuna şahit olduğumuz Çin’in kripto para para girişimi olan Dijital Yuan, kripto para sektörünü fazlasıyla meraklandırmaya devam ediyor. Bazı kesimlerden Çin Yuan’ı destekli bu kripto paranın hazır olduğu haberleri gelse de kesinlik kazanmış herhangi bir bilgi şu an yok. Ancak kısa bir süre sonra Dijital Yuan'ın piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Dijital Yuan'ın Finans Tarafı

Çin'de e-ödemelerin ülkenin ekonomik yapısından ayrı olmadığı biliyor. Akıllardaki en büyük soru ise elektronik ödemelerin yoğun olduğu bir ülkede kripto para girişimi adımı neden atılıyor?
Çin Halk Bankası‘nın (PBoC) üyesi olan Mu Changchun‘un bu konudaki açıklaması şu şekilde:
Devlet tarafından destekli kripto parası (CBDC) sayesinde insanlar kendi kimlikleri ile cüzdanlarında tuttukları kripto paraları entegre edebilecek. Bu sayede yetkililer Çin vatandaşlarının finansal işlemlerini takip edebilecek.

Çin'in Libra Korkusu mu Var?

Çin, geçtiğimiz aylarda Libra'dan dolayı gündem olmuştu. Libra projesinin 2020 yılında piyasaya sürüleceği iddiaları çıkmasının hemen ardından, Çin kendi kripto parasını piyasaya süreceğini açıkladı. Çin, Libra'nın ülkeye girmesinin sermaye kontrollerine zarar verebileceğinden çekiniyor.

"Dijital Yuan" Kripto Para Değil!

Bu nokta epey ilginç. Piyasaya giriş yapacak olan "Dijital Yuan" tam olarak bir kripto para statüsünde olmayacak. Çin Halk Bankası büyük ihtimalle her dijital yuanı gerçek bir yuana sabitleyecek ve bankalara dağıtım işlemi olacak. Bu yönüyle Tether benzeri olması bekleniyor. Satın almak isteyen kullanıcılar ise bu bankalardan temin edebilecekler.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version