Geçmişten Günümüze: Çin Bitcoin'in Fiyatını Nasıl Etkiledi?

Her ne kadar tahminlerde bulunulsa da tam olara Bitcoin'in fiyatının hareketlenmesinin sebebi kesin olarak bilmiyor.

Ancak fiyat dalgalanmasının sebebi kanıtlanamasa da, Çin’in başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar konusunda önemli bir etkiye sahip olabileceğine işaret eden sebepler var.

Eğilim Geriye Doğru Gidiyor

Bu eğilim ortalama 2013 yılına kadar uzanmaktadır. 5 Aralık tarihinde dünya çapındaki haberler, Çin'in finansal kurumların Bitcoin işlemlerini yapmalarını yasakladığına dair bir duyuruda bulunmuştu. BTC'nin fiyatı, yasak haberinin hemen ardından %20 düşüşle 1.100 dolarda 900 dolara kadar geriledi.

2014'ün Mart ayı sonlarına doğru Çin finans dergisi, Çin Merkez Bankası'nın diğer yerel bankalara Bitcoin işlem hesaplarını kapatmasını emrettiğini bildirilmişti. The Wall Street Journal'ın haberine göre Bitcoin’in fiyatı bir sonraki hafta %8 düşmüştü.
Eylül 2017
Eylül 2017'nin başlarına geldiğimizde ise, Çinli düzenleyiciler ICO'ları yasaklayan yeni bir düzenleme yayınlamıştı ve hükümetin kripto borsaları kapatmayı planladığına dair bir bildiri yayınlamıştı. 15 Eylül 2017’ye gelindiğinde ise Çin’in en iyi kripto borsalarından biri bu durumu resmi Twitter hesabından doğrulamıştı ve ay sonunda tüm ticareti durdurmayı planladığını açıklamıştı. Tahminlere göre ICO yasağına cevaben zaten aşağı yönlü bir eğilim izleyen BTC'nin fiyatı, gün içinde %20'den daha fazla düşüş gerçekleştirerek daha sert bir gerileme yaşadı.

15 Eylül'de bu tepkinin gelmesinden sonra, Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe yükseldi ve Aralık ayına geldiğimizde ise boğa koşusu hızlandı ve BTC'nin fiyatı üç kattan daha fazla bir şekilde arttı.
2018 Ocak Ayı
2018 Ocak ayının başlarında, Çin'in Bitcoin madenciliğini yasaklamak için hareket geçtiği belirtildi. Bu asla doğru değildi; çünkü pek çok Bitcoin madencisi Çin'de bugün bile faaliyetlerine devam ediyor. Lakin 6 Ocak 2018'te yayınlanan raporların ardından küresel çapta fiyatların düşmesi, BTC’nin dört gün içerisinde değerinin neredeyse %25’inin düşmesine sebep oldu.
Ve 2019 Yılı
Çin'in 2019 yılında geldiğimizde bile BTC'nin üzerindeki etkisini tüm dünyaya göstermeye devam ediyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Çin’de yaptığı Blockchain'e sıcak yaklaştığını bildirilmesinin hemen ardından Çin'de Google yerine kullanılan Baidu'da Bitcoin aramasının üst sıralara çıkmasının yanında Bitcoin'in fiyatı da bir anda fırladı. 
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version