Dijital Yuan İçin Çin Merkez Bankasından Büyük Ortaklık!

CBDC

Çin'in merkez bankası destekli dijital para birimi (CBDC) hızlı gelişimi, PBoC ve Alibaba'nın iştiraki Ant Group'un bir e-CNY geliştirmek için karşılıklı bir anlaşma yaptığını ortaya koymasıyla devam ediyor.

Çin Halk Bankası ve Alibaba Group'un bağlı kuruluşu Ant Group, merkez bankası dijital para birimini destekleyen bir platform oluşturmak için güçlerini birleştirdi. Global Times'a göre PBoC, e-CNY'nin geliştirilmesi için son üç yıldır Ant ve Tencent ile birlikte sürüyor.

E-CNY'ye Doğru Bir Hareket

VOA News, 3 Mayıs'ta Çin merkez bankası ve Alibaba'nın ortağı Ant Group'un karşılıklı çabalarla dijital bir yuan geliştirmek için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Hareket "ortaklaşa tanıtılacak" ve geliştirme Ant's Group platformuna dayanacak.

Rapor, PBoC'nin son üç yılda dijital yuan üzerinde Ant ve Tencent ile birlikte çalıştığını ortaya koyuyor. Alibaba'ya bağlı kuruluş 
Ant Group ile Çin hükümeti tarafından oluşturulan çok uluslu teknoloji şirketi Tencent arasındaki bir miktar gerginliğe rağmen, her iki kuruluş da CBDC'nin yapısını ve dağıtım kanallarını inşa etme kararlılığını sürdürmeye devam etti.

Ancak Geo Securities CEO'su Francis Lun, ülkedeki en büyük ödeme sağlayıcılarından biri olan Ant Group ile Çin'deki siyasi durum arasındaki koalisyonla ilgili endişelerini dile getirdi:
Çinli yetkililer Ant'a, büyük verilerinizi merkez bankasına teslim etmeniz gerektiğini söylüyor. Komünist Parti başa geçene kadar veriler özel ellerde kalmayacak.
Buna karşılık Ant, gelişmeye liderlik etmeyi talep etti ve "çok fazla hükümet müdahalesinin endüstriyi aşağı çekeceğini" ifade etti.

E-Yuan'ın Eşsiz Doğası

Çin Merkez Bankası yetkilileri, CBDC'lerinin türünün tek örneği olacağını açıkladı. VOA raporuna göre, E-Yuan “hükümet gözetimi için bir araç” olacak ifadelerine yer verildi.

Francis Lun, CBDC'nin hükümetin her kullanıcının işlemlerini "bir ağabey gibi" kontrol etmesini sağlayacağını söyledi. Dijital Yuan'ın yurt dışına yayıldığında Çin'e büyük bir avantaj sağlayacağına ve bir noktada ülkenin ABD'nin sahip olduğu ekonomik hakimiyeti aşabileceğine dair büyük umutlarını dile getirdi.

Lun, PBoC'nin ortaklığa ilgili taraflar için kazan-kazan işbirliği olarak baktığı sonucuna vardı:
Merkez bankasıyla [e-CNY'yi başlatmak için] işbirliği yaparak bu fintech devleri, düzenleyicinin anti-tekel araştırmasındaki baskıdan ortaya çıkacak.
Dijital yuan hakkındaki kitlesel görüş, amacının ABD dolarının düşüşünü hızlandırmak olduğu yönünde olsa da, J Capital Research'ün araştırma direktörü Anne Stevenson-Yang şu konuda çelişiyor
:
Bunun tamamen farklı bir para birimi olduğunu unutmamalı ve insanların rekabet içinde oldukları fikrine çok fazla odaklanıldığını düşünüyorum.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version