Çin'in Bitmek Bilmeyen Bitcoin Yasakları! Çin'den Bitcoin Yasakları Tarihsel Geçmişi

Çin BTC yasağıÇin'deki son gelişmelerle birlikte biraz geçmişe gidelim ve ülkenin yasaklayıcı tedbirleri açıkladığı önceki dönemlere bakalım.

Çin'den yeniden ortaya çıkan eski bir şarkı gibi "kripto yasağı" haberleri nedeniyle Bitcoin 30.000 dolarlık dibe vururken Korku, Belirsizlik ve Şüphe (FUD) birkaç gün önce zirve yaptı.

Kripto para piyasası Çarşamba günkü çöküşten sonra iyileşme aşamasında olsa da, tarihe bir göz atalım ve Çin'in regülasyon sorunları ile kripto para yasağının aynı eski şarkı olduğunu ve uzun bir FUD tarihinden başka bir şey olmadığını görelim.

2013: İlk Yasak

Çin'in kripto para birimleriyle ilgili regülasyon sorunları, Bitcoin'in 800 dolar civarında işlem gördüğü Aralık 2013'e kadar uzanıyor. O zamanlar, ülkenin merkez bankası, finans kurumlarını ve diğer ödeme işlemcilerini kripto para birimi borsalarına ve trader'larına hizmet vermelerini yasakladı.

Yasaktan birkaç gün önce Çin, Bitcoin'i yasal olarak görmediğini, ancak Bitcoin ticaretinin yasa dışı olmadığı, trader'ların kripto alımlarını gerçekleştirmek için bankaları kullanamadığı anlamına gelen sanal bir emtia olarak gördüğünü belirten bir açıklama yapmıştı.

Regülatörler ayrıca, kripto para ile ilgili işletmeleri, AML ve KYC uyum önlemlerini sıkı bir şekilde takip etmeleri için zorunlu kıldılar. Çin vatandaşları daha sonra kripto para ticareti yapmanın tehlikeleri konusunda uyarıldı.

Bekleneceği gibi, haber medyayı vurduktan sonra Bitcoin büyük bir darbe aldı ve fiyatlar sadece 1 günde %35'lik bir düşüşle 700 dolardan 450 dolara düştü.

2017: ICO Yasağı

Bitcoin üzerindeki ilk baskılamadan dört yıl sonra, Çinli regülatörler 4 Eylül 2017'de ICO patlaması sırasında bir kararname yayınladılar ve tüm ICO'ların ülkede yasa dışı olduğunu ilan ettiler.

Gelen duyuru, ICO'lar dışında Bitcoin ve Ethereum gibi en büyük kripto para birimlerinin kullanılmasının yetkisiz olduğunu ve yasa dışı bir kamu finansmanı biçimi olduğunu belirtti. Regülatörler, tüm ICO'ların durdurulmasını ve fonların derhal yatırımcılara iade edilmesini emretti.

Haberlerin ardından kripto piyasası, BTC ve ETH gibi en büyük kripto paralar sırasıyla %12 ve %16'dan fazla düştüğü için başka bir gerileme yaşandı.

2017: Başka Bir Darbe

ICO yasağından kısa bir süre sonra Çin, kripto para borsalarının peşinden gitti ve trader'ların diğer kripto para ile ilgili hizmetlere ek olarak paralarını kripto para çevirmelerine izin vermelerini yasakladı.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı da web sitelerini kapatacağını, kripto para ticareti mobil uygulamalarını uygulama mağazalarından kaldıracağını ve ülkenin Devlet Sanayi Ticaret İdaresi (SAIC)'inden kripto para borsalarının işletme lisanslarını geri çekmesini talep edeceğini duyurdu.

Yurt içi kripto para borsaları, Çin vatandaşlarına doğrudan veya dolaylı olarak kripto para hizmetleri sağlamayı durdurmaları konusunda uyarıldı. Ayrıca operasyonları durdurmaları için bir süre verildi. Çin'in regülasyon ortamı çok sıcak hale geldikçe birkaç büyük kripto para borsası ülkeyi Singapur, Hong Kong ve Güney Kore gibi diğer bölgeler için terk etti.

Yine tüm kripto para piyasasına FUD yayıldıkça düşüş gerçekleşti. Çin borsalarında Bitcoin %13'ün üzerinde, Ethereum ise %18 düştü.

2018 - 2019: Bitcoin Madenciliği

Çin , Ağustos 2018'de kripto para ile ilgili tüm ticari faaliyetleri resmen yasakladı ve 120'den fazla yabancı kripto para borsasının Çinli vatandaşlara hizmet vermesini engelledi.

Ocak ayında, Çin'in Bitcoin madencilerini kısıtlama planladığına dair raporlar ortaya çıktı. Ana akım medya, Çinli yetkililerin ülkedeki Bitcoin madencilik faaliyetlerini caydırmak için farklı yollar önerdiğini bildirdi.

2019 yılında, aynı eski şarkı diğerlerinden biraz farklı çaldı. Çin faaliyet olarak Bitcoin madenciliğini yasaklamak istediği ortaya çıktı.

2021: Bitmek Bilmeyen Yasaklamalar ve Daha Fazla FUD

Çin'den gelen son yasaklama haberi, birkaç gün önce, üç sanayi kuruluşunun, kripto para borsalarına ve yatırımcılara hizmet vermesine izin verilmeyen bankalar üzerindeki eski yasağı yinelediği zaman gerçekleşti.

Kuruluşlara göre, kripto para birimleri “gerçek değere” sahiptir ve piyasa dalgalanmaları insanların mülklerini riske atmaktadır.

Çin'in kripto para yasağı üzerindeki diğer FUD'larda olduğu gibi, en sonuncuyu aşırı korkular piyasaya çıktıkça fiyatların düşmesini bekledi. Bununla birlikte, bu sefer daha kötüydü çünkü yasaklamalar, Bitcoin hala Elon Musk kaynaklı düşüşten kurtulmaya çalışırken ortaya çıktı.

Yine aynı şeyin bir kez daha tekrarlandığını gördük, bu kez Çin Devlet Konseyi'nden geldi.

Bitcoin Bu Zamana Kadar Kazandı

2013'ten beri Çin'den gelen tüm olumsuz haberlere baktığımızda bir şey net: Bitcoin her zaman sonradan kazandı. Bunun nedeni, Çin'in kriptopara yasakları konusundaki uzun geçmişine rağmen, Bitcoin ve tüm kripto para endüstrisi hem benimseme hem de değer açısından gelişmeye devam ediyor.

Piyasa, trilyon dolarlık bir endüstri haline geldi ve yalnızca Bitcoin bu değerin %40'ından fazlasına sahip. Ve sadece 12 yaşındaki endüstrinin daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğu genel bir algı.
Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbeti
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version