Icrypex Hazine Uzmanı Gökçe Çalışan, Kripto Sözlük'ün Konuğu Oldu! 😊

icrypex.com

Kriptosozluktv.com - Türkiye'nin önde gelen kripto para borsalarından olan Icrypex'in Hazine Uzmanı Gökçe Çalışan Kripto Sözlük'ün konuğu oldu. Bu keyifli ve bilgilendirici röportaj için Gökçe Çalışan'a da ayrıca teşekkür ederiz. Keyifle okumanız dileğiyle! 😊

1- Kendinden biraz bahseder misin? Kripto paralarla ilgili hikayen nasıl ve ne zaman başladı?

Ben yüksek mühendisim ve bugüne kadar demir çelik ve beyaz eşya gibi farklı sektörlerde çalıştım. ICRYPEX bünyesinde çalışmaya nispeten yeni başladım ancak kripto paralar ve blok zincir teknolojisinin getirmekte olduğu dönüşüme hep inanıyordum. Bu dönüşüm konusunda çok heyecanlıyım ve ben de bir parçası olmak, elimden geldiğince de insanlara anlatmak, sürece katkı sağlamak istedim. Bizler sektördeki kişiler olarak piyasanın tanınması konusunda bir misyon ediniyoruz, yaşanmakta olan bu teknolojik devrimi Türkçe kaynaklar sunarak, kurumsal bir dil ile yatırımcılara anlatmayı hedefliyoruz. Bu sebeple kariyerimde doğru yerde olduğumu hissediyorum.

2- ICRYPEX için 2020 yılı nasıl geçti, 2021 hedeflerinizi bahseder misin?

2020 ICRYPEX için çok başarılı geçti ve hızla büyüdüğümüz bir yıl oldu. Kullanıcı sayımızı ve hacimlerimizi arttırdık. 2019’da sektördeki ilk araştırma ekibini kurduk, 2020’de ekibimizi büyüttük. 7/24 müşteri desteği veren ilk kripto para borsası olduk. Regülasyonlar tarafında da attığımız adımların diğer firmalar tarafından izlendiğini gördük. Uzun yıllar SPK deneyimi bulunan Tuncay YILDIRAN gibi sektörden önemli isimleri ICRYPEX bünyesine kattık. Tüm bu yaptıklarımız ile kripto para sektöründeki trendleri belirledik ve Türkiye’de öncü olduk.

Bunların yanında hem eğitimi hem sporu destekledik. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Fintech ICRYPEX isimli, sektörümüze yetkin uzmanlar yetiştirecek bir yüksek lisans programına sponsor olduk. Dört öğrenciye de burs olanağı sağlıyoruz. Bu programın, blok zincir teknolojisi üzerine yoğunlaşması ile de Türkiye’de bir ilk olmasıyla gurur duyuyoruz ve bu program ile sektördeki uzman ihtiyacını desteklemeyi hedefliyoruz. Diğer yandan 2020’de Beşiktaş Basketbol Erkek Takımının da sponsoru olduk. Güzel bir yılı geride bıraktık.

2021 yılındaki hedefimiz ise, Türk kripto para yatırımcılarının yurt dışını tercih etmemesini sağlamak. Yatırımcıların ne istediğini biliyoruz. 2021 geliştirme projelerimize odaklandığımız ve küresel anlamda müşteri tabanımızı artırdığımız bir yıl olacak.

3- Bize ICRYPEX’te bir gününü anlatabilir misin? Daha farklı projeler var mı planlarında?

Hazinede ilk görevimiz piyasayı takip etmek. Yeni hangi coin'leri listeleyebiliriz, hangi projeler gelecek vaat ediyor araştırıyoruz. Listelediğimiz coin'leri titizlikle seçiyoruz. 2021 yılında her biri detaylı incelenmiş ve teknolojisine inandığımız yeni yeni coinler listelenecek. Yakın zamanda Polkadot, Cardano ve Atom geliyor. Algorand’ı Türkiye’de listeleyen ilk borsa olduk. Avalanche’ı da globalde ilk listeleyen borsalardan biriyiz. Buna benzer şekilde başka listelemelerimiz olacak.

Icrypex’te ETH, ALGO, AVAX gibi stake edilebilen coin'lerin staking’ini başlatmak üzere altyapı çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda da Türkiye’de bir ilk olmayı hedefliyoruz.

Bunların yanı sıra, yatırımcıları sektördeki gelişmeler hakkında bilgilendirmek adına Ekotürk’te sponsor olduğumuz ve hafta içi her gün 10:40’ta yayınlanan Kripto Borsası programına katılıyoruz. Ek olarak günlük yayınlanan, borsamızda listelenen coinlerin teknik analizlerinin ve önemli haberlerin aktarıldığı Kripto Zoom programımız var.

ICRYPEX TV kanalı açmak gibi bir planımız bulunuyor. Ofisimizde bir stüdyo yapıyoruz. Yakın bir zamanda yayın sayımız daha da artacak ve yatırımcılar piyasayı çok daha yakından takip edebilecekler.

4- 2021’in ilk ayında piyasa genel anlamda yükseliş yönlüydü. Sence Şubat ayı pozitif yönlü olmaya devam edecek mi?

Şu anda ortam kripto paralar için pozitif. Daha çok kurumsalın alım yaptığı, kripto para dayanaklı yeni türev işlemlerin listelendiği, itibarlı bankaların üst düzey yöneticilerinin Bitcoin’i dijital altın olarak değerlendirdiği bir döneme girdik. Şu anda 2017’deki fiyatların hızlı artıp sonrasında çakıldığı ve bireysel yatırımcının yalnız olduğu atmosferden çok daha farklı bir ortam var. Bu olumlu havanın devam edeceğine inanıyorum. Kripto para piyasaları gelişme aşamasında olduğundan şu anda volatilite çok yüksek. Uzun vadeli olarak değerlendirildiğinde neredeyse tüm projeler kazandırmakla beraber, günlük al sat işlemi yapan yatırımcılar zarara uğrayabiliyor. Bu konuda yatırımcılara fiyat dalgalanmaları konusunda dikkatli olmalarını ve risk & getiri hesaplarını iyi yapmalarını öneriyorum. Bu yıl içerisinde farkı ülkelerden regülasyon kararları geleceğini düşünüyorum. Regülasyonlar daha güvenli bir piyasa sunduğundan olumlu ve gerekli olmakla beraber, çok katı kararlar fiyatlarda düşüşlere sebep olabilir. Ancak bu tip kararlar geleceğini çok öngörmüyoruz.

5- SEC’in Ripple’a açtığı davanın ön duruşması 22 Şubat’ta. Dava hakkında Ripple’ı ve tabii ki XRP yatırımcılarını sence neler bekliyor? Senin bu konuda öngörülerin neler?

SEC bu davayı, Ripple’ın 2013 yılından başlamak üzere, yatırımcılara kayıt dışı XRP satarak fon topladığı iddiası ile açmıştı. Yani Ripple’ın aldığı hizmetlerin ödemesini geleneksel para birimi yerine, XRP ile yapıp yapmadığı araştırılıyor. Davanın sonucundan XRP bir menkul kıymet midir? sorusunun cevabı çıkacak ve bu cevap kripto paraların tanımlanması adına bir örnek teşkil edecek. 22 Şubat’taki ön duruşma daha çok prosedür olarak yapılacak. Bu tarih bir sonuç beklemek için erken. Uzun vadede Ripple ile SEC’nin anlaşmaya varacağı yönünde bir beklentimiz var. Anlaşmaya varılması durumunda XRP için çok olumsuz bir durum söz konusu olacağını düşünmüyoruz. Ancak dava tarihleri ile beraber, fiyatlarda dalgalanma görülmesi olası, XRP’nin şu anda yüksek riskli bir varlık olduğunu söyleyebiliriz.

6- Kripto paralar dışında piyasalar daha iyi analiz etmek için düzenli takip ettiğin konu başlıkları var mı?

Evet, diğer yatırım varlıklarınındaki gelişmeleri de kripto paralar kadar olmasa da yakından takip ediyoruz. Reddit kullanıcıları arasında GameStop ile başlayan hareket; AMC Theaters, Nokia, BlackBerry gibi hisse senetlerinden sonra, gümüşe ve kripto paralara da yönelmesi bakımından güzel bir örnek. GameStop’ta Reddit kullanıcılarının yaptığı, Wall Street’teki yatırım şirketlerinin short pozisyon aldığı, yani düşeceğine bet ettiği hisse senetlerini satın alarak short pozisyon sıkışmasına neden olmalarıydı.  Pozisyon sıkışması nedeniyle hisse senedi fiyatları arttı; küçük yatırımcı kazandı, Wall Street kaybetti. Gümüşte de benzer bir hareket girişimi oldu. Bunun üzerine türev piyasalarının tekrar regüle edileceği konuşulmaya başlandı. Yatırımcılar ‘serbest piyasa’ denilen piyasanın aslında çok da serbest olmadığını düşünmeye başladılar. Bu nedenle, hareket önce Doge Coin’e, sonra Bitcoin’e olmak üzere merkeziyetsiz kripto paralara kaydı. Tüm konular birbirleriyle ilintili. Diğer varlıklardaki yatırımcı davranışları kripto para piyasasını etkiliyor. Bir taraftaki hareket, diğer tarafa likidite sağlayabiliyor, ya da buradan diğer varlıklara geçiş olabiliyor.

7- Icrypex Youtube kanalında Ethereum hakkında pozitif yönlü ifadelerin olmuştu. Sence bundan sonraki hedef neresi?

Şu anda merkeziyetsiz finansın kalesi Ethereum. Ethereum’un, akıllı kontratları hayatımıza getiren ilk ağ olması ve üzerinde geliştirilmiş projelerin fazlalığı ile rakiplerinden ayrı bir yerde durduğunu düşünüyoruz. Ancak çözülmesi gereken problemleri var. Ethereum ağının şu andaki en büyük sorunu işlem ücretleri. Ethereum’un artan fiyatı ile beraber, en küçük işlemden 120 – 200 USD aralığında bir gas fee kesilmeye başlandı. Bu nedenle ağdaki işlemler premium kalmış durumda ve merkeziyetsiz finans bir çok kullanıcı için erişilebilir değil. Ethereum geliştiricileri, yüksek fee sorununu çözmek için çalışıyorlar ve 2021 yılı içerisinde PoW’ten PoS’e geçiş sağlayarak, yüksek fee ücretlerinin önüne geçmeyi hedefliyorlar. Ancak bu geliştirme beklenirken, düşük işlem ücretleri ve hız vaat eden Algorand, Polkadot, Avalanche gibi Ethereum rakibi projeler yükselişe geçti. Eğer Ethereum 2.0 başarılı olamazsa ya da geç kalırsa tahtını rakiplerine bırakmak zorunda kalabilir. Ama biz Ethereum’a inanıyoruz ve 2.0 geliştirmesini yakından izliyoruz. Eğer Ethereum için her şey yolunda giderse ve vaat ettiklerini vaktinde sunabilirse, bu güncelleme sonrasında Ethereum’u beş basamaklı fiyatlarda görmemiz olası.

8- Peki, sen kişisel olarak hangi Altcoin’leri beğeniyorsun?

Merkeziyetsiz finans tarafındaki gelişmeler beni heyecanlandırıyor ve finans sisteminde büyük bir dönüşümün gelmekte olduğuna inanıyorum. Bu yüzden Ethereum ve Chainlink favori altcoinlerimden. Diğer yandan, Algorand, Polkadot, AVAX gibi coinleride Ethereum ağında gördükleri sorunları çözümlemeyi hedeflemeleri nedeniyle beğeniyorum.

9- Son olarak Kripto Sözlük takipçilerine ve Icrypex kullanıcılarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kripto paralardaki fırsatlar bitmiyor. Sürekli farklı coinlerdeki yeni yeni rekorlardan bahsediyoruz. Kaçırma korkusuna kapılıp, iyi analiz etmeden işlem yapmamalarını öneriyorum. Bir fırsat gider, üç fırsat gelir. Teşekkürler, takipte kalın J

ICRYPEX Hazine Uzmanı
Gökçe ÇALIŞAN

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version