Kripto Para Satın Almayı Düşünüyorsanız Bunları Mutlaka Bilin!



Bitcoin almadan önce bilinmesi gerekenler
Kripto para sektörünü duymuş ancak epey yabancı olan kişiler genellikle kripto paraları nereden alacağını, borsalara girdikten sonra karşısına çıkan kavramlardan zorluk çeker. Özellikle yeni başlayanlar için; "Bitcoin nereden alınır?", "kripto paralar nerede satılıyor?", kripto para sektöründe karşınıza çıkan kavramlar ne anlama geliyor, bunları açıklayacağız.

1. Kripto Paralar Nereden Alınır?

Kendi araştırmalarınız sonucu Bitcoin ya da altcoin (Bitcoin dışındaki diğer coin'ler) gibi kripto paraları satın almak isterseniz, kripto para borsası kullanmanız gerekiyor. Türkiye'den Icrypex kripto para borsasını kullanabilirsiniz, ayrıca hemen hemen çoğu borsada olmayan 7/24 ulaşabileceğiniz uzman bir kadrodan oluşan kişiye özel müşteri temsilcileri ile bilgili yatırımcıların dışında yeni başlayanlar için iyi bir tercih olabilir.

Siz de Icrypex'e üye olmak isterseniz bu linki kullanabilirsiniz: https://bitly.com/IcrypexBilgiLinki




2. Portföyünüze kripto para eklemeden önce araştırmanızı yapın.

Kripto para sektörüne yabancı olanlar genellikle Bitcoin ya da diğer kripto paralar hakkında bilgisi az oluyor. Bilgisi dahilinde olanlar ise haberler ya da çevre faktörüyle oluyor. Bitcoin kısa adıyla BTC hakkında bilgi vermek gerekirse, ilk kripto para birimi olan Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan anonim bir kişi ya da grup tarafından icat edildi. Bitcoin bir banka veya kamu kurumu tarafından yönetilmez. Buna ise adem-i merkeziyetçilik denir. Ki bu kavram karşınıza çok kez çıkacak. Kripto paralar bir veritabanında depolanan dijital bilgilerden oluşan halka açık Blockchain (blok zinciri)'de kaydedilir ve işlemlerin geri döndürülmesi günümüzde neredeyse mümkün değil.

3. Fırsatı Kaçırma Korkusu (FOMO)

FOMO Nedir?, herhangi bir kazanç fırsatını kaçırma ya da kaybetme korkusu ile kripto paralarda işlem yaparken acele davranan yatırımcıların yaşadığı duruma denir. Özellikle kripto para sektöründe duygular çok şiddetli yaşanır. Yeşil mumlar sizi cezbedebilir ya da kırmızı mumlar sizi bir anda yerle bir edebilir. Takip ettiğiniz bir kripto para sadece birkaç dakika içinde muazzam kazançlara çıkabilir. Riskinizi kontrol etmeyi ve mantıklı hareket etmeyi unutmayın. Ve en önemlisi sabredin!

4. Korku, Kararsızlık ve Şüphe (FUD)

Korku, belirsizlik ve şüphe anlamına gelen FUD, alım satım haricinde de finans piyasalarında sürekli rastlanılan terimlerdendir. FUD, belli başlı bir ürün, proje vb. unsurları olmayan bir bilgi veya yanlış bir şekilde aktarılan bilgi ile zarara uğratmayı hedefleyen bir stratejidir.

Kripto para sektöründe de FUD çok fazla kullanılan bir terimdir. Örneğin büyük bir yatırımcı herhangi bir kripto parada kısa pozisyona (short) girer ve düşüş getirebilecek haberleri piyasaya yayar. Bu yöntemle birlikte satış opsiyonlarını satın alarak büyük kazançlar sağlayabilir. Ancak düşüş getirebilecek her haberin de sahte olduğu anlamına gelmez.

5. HODL

HODL, tutmak anlamına gelen "Hold" kelimesinin yanlış yazılması ile ortaya çıkmış bir terimdir. Temelinde al ve tut stratejisi yer almaktadır. Kripto para ise tuhaf ama bu şekilde kullanılır. HODL kelimesi ise 2013 yılında BitcoinTalk adlı kripto para forumundaki paylaşıma dayanmaktadır. "I am Hodling" başlıktaki yazım hatası ile HODL ortaya çıktı. HODLing, fiyatlardaki seri düşüşlere rağmen bir yatırımı uzun süreler elde tutmak anlamında kullanılır.

6. Tüm Zamanların En Yüksek Değeri (ATH)

Diğer bir terimimiz ise adından da anlaşılacağı gibi Tüm Zamanların En Yüksek Değeri (ATH) anlamına gelmekte. Bitcoin ya da bir kripto paranın ortaya çıktığı tarihten itibaren gördüğün en yüksek fiyata ATH denir.

7. Tüm Zamanların En Düşük Değeri (ATL)

ATH'nin tam olarak zıttı olan Tüm Zamanların En Düşük Değeri (ATL) herhangi bir kripto paranın en düşük fiyatını tanımlayan terimdir. ATL'nin aşılması ile stop emirleri devreye girebilir ve her zaman olmasa da genellikle daha büyük düşüşleri getirebilir.

8. Pump ve Dump Nedir?

Özellikle kripto para piyasasıyla yeni tanışmış yatırımcılar için sıkıntı oluşturabilecek olan bu borsa hareketine çok dikkat etmek gerekiyor. Günümüzde Bitcoin Pump ve Dump, birçok forum sitesinde ve Telegram vb. çeşitli iletişim gruplarında ilgi çekici bir durumda.

Pump kelimesinin Türkçe karşılığı yükseltmek, şişirmek, dump kelimesi ise düşürtmek, boşaltmaktır. Pump-dump işlemlerinde, hedef alınmış bir kripto paraya aynı anda çok fazla kişinin dahil olduğu grupların organize olarak alım-satım işlemi yapmaktadır. Yüksek miktarlarda alım işlemlerinde belirlenen kripto para birimi fiyatı yukarı yönlü hareket yapar. Bu olay Pump olarak adlandırılır.

Pump işlemi kısaca piyasa fiyatı altında yapılan alımlardır. Kısaca fiyatın pompalanması yani yükseltilmesi işlemi diyebiliriz. Grup şeklinde hedeflenen fiyatlar elde edilene kadar satın alım yapılır. Alım sırasında en dip rakamlardan emir verilmektedir. Sonrasında ise belirlenen fiyata ulaşıldığında üyeler tarafından tüm kripto paralar satılmaya başlar. Fiyatın zirve yaptığı noktadan kripto paraları yüksek fiyattan satma işlemine de Dump adı verilmektedir.


9. Yatırım Getirisi (ROI)

BTC ve kripto paralarda sıkça kullanılan bir diğer terim ise Yatırım Getirisi (ROI)'dir. Kısaca özetlemek gerekirse ROI, bir yatırımın performansını test etmeye yarar. Yatırımın orijinal maliyeti ile karşılaştırıldığında ne kadar kazanç getirdiğini ölçmeyi amaçlar.
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version