Bitcoin ve Kripto Paralarda “Pump ve Dump” Nedir?

Bitcoin pump dump nedir?

Bitcoin ve Kripto Paralarda Pump ve Dump Nedir?

Başta lider kripto para birimi Bitcoin ve Altcoin'lere yatırım yapan kişilerin sıklıkla karşılarına çıkan bu iki kavram. Pump - Dump Peki nedir Pump ve Dump? Bu iki kavram kripto para borsaları için ne anlama geliyor? Kripto para birimlerine olan ilgi her geçen gün artmakta. Bitcoin çok kısa bir süre içerisinde 11.000 doları aştı ve BTC şu an yazının yazıldığı sırada 10.900 doların üzerinde işlem görüyor. Özellikle Bitcoin diğer altcoin'lere nazaran piyasada lokomotif görevi görmekte ve insanların kripto para dünyasına olan ilgisi BTC aracılığıyla günden güne arttırmaya devam ediyor. Kripto para birimlerinin, yüksek kazanç sağlaması hem küçük hem de büyük yatırımcıların ilgisini bu alana ciddi oranda çekiyor.



Sizlere bu yazımızda Bitcoin ve kripto para birimlerinden kazanç elde etmek için uygulanan ama bir kısım olumsuzlukları da içeren pump and dump (şişir ve boşalt) kavramlarını inceleyeceğiz.

Özellikle kripto para piyasasıyla yeni tanışmış yatırımcılar için sıkıntı oluşturabilecek olan bu borsa hareketine çok dikkat etmek gerekiyor. Sebebi ise yatırımcıların işlem sonunda birçok sıkıntı yaşaması. Günümüzde Bitcoin Pump ve Dump, birçok forum sitesinde ve Telegram vb. çeşitli iletişim gruplarında ilgi çekici bir hale geldi.

Pump kelimesinin Türkçe karşılığı yükseltmek, şişirmek, dump kelimesi ise düşürtmek, boşaltmaktır. Pump-dump işlemlerinde, belirlenen coine aynı anda çok fazla kişinin dahil olduğu grupların organize olarak alım-satım işlemi yapmaktadır.

Pump dump sistemini tek kişi ile yapmak neredeyse imkansızdır. Çünkü bu sistemde en önemli detay devasa miktarlarda kripto para alımıdır. Bu nedenle bu uygulamaya mutlaka grup halinde girmek gerekmektedir. Peki uygulama nasıl çalışmaktadır? Grup halinde yapılan yüksek miktarlarda alım işlemlerinde belirlenen kripto para birimi fiyatı yukarı yönlü hareket yapar. Bu olay Pump olarak adlandırılır.

Pump işlemi kısaca piyasa fiyatı altında yapılan alımlardır. Kısaca fiyatın pompalanması yani yükseltilmesi işlemi diyebiliriz. Grup şeklinde hedeflenen fiyatlar elde edilene kadar satın alım yapılır. Alım sırasında en dip rakamlardan emir verilmektedir. Sonrasında ise belirlenen fiyata ulaşıldığında üyeler tarafından tüm kripto paralar satılmaya başlar. Fiyatın zirve yaptığı noktadan kripto paraları yüksek fiyattan satma işlemine de Dump adı verilmektedir.

Telegram - Kripto SözlükTelegram - Kripto Sözlük HaberTelegram - Kripto Sözlük Piyasa Muhabbetleri
YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version